FileStation és minden egyéb!

Sajnálom, de ez most nem lesz egy pozítív téma. Kb. 3 éve vásároltam egy 251+ Qnap nas-t. Már az első találkozás kellemetlen volt, mert a 2Gb memóriával, hát ember legyen a talpán aki ezt tudja használni. Borzasztó lassú. De javasolták, hogy 8 Gb-al már jó lesz. hááát… ime a 3 év tapasztalata.

Nagyon tetszik a mai napig, hogy számtalan lehetőséget biztosít a QNAP az AppCenteren keresztül. Még olyan dolgok is, amire elején nem is volt igényem, nem is gondoltam rá. De sajnos újra szembe kerültem - talán a hardwer gyengeségeivel. Nekem pl. már az idegőrlő, hogy egy sima újraindítás 15-25 percet vesz igénybe.

Ma pl. egész nap azzal megy el az időm, hogy 4 db 50 Gb-os Zip fájlt kicsomagoljak. De egyszerűen nem csak baromi lassú, de változatosan 75-95% körül egyszer csak SIKERTELEN lesz a kicsomagolás. A QuLog nem nyílik meg, nem tudom a részleteket. Közben futott az Antivirus, amit hiába kapcsoltam ki, ugyan úgy hibára fut egy ZIP kicsomagolás.

Korábban megörültem, hogy létezik benne virtualizáció, ami a hardwert nézve szinte újra csak használhatatlan, mert még egy Ubuntu linux is iszonyat lassú.

Nyomtató szerver: vagy 15 alkalommal állítottam be a nyomtatót, de időnként megváltozik a neve, vagy nem is tudom mi, és kezdem az egész újrakonfugurálását.

Ez egyik fő funkció a HDMI kimenet és a Kodi ami még csak-csak működik, bár ott is volt néhány frissítés az elmúlt időbe ami igen csak elvette a kedvem és főkép az időmet.

Összefoglalva: Rengeteg lehetőséget kínál a QNAP, de sajnos ezek nagy része nnormálisan nem használható.

Pl. amire szükségem lenne:

 • fájlok tárolása, gyors kezelése írás, olvasás, mozgatás, tömörítés
 • HDMI +KODI
 • Backup
 • Antivirus
 • Szinkronizáció más QNAP nassal és felhőszolgáltatókkal
 • Nyomtató szerver
 • Virtuális gépek futtatása
 • kameraképek rögzítése
 • biztonság és gyorsaság

Bár a QNAP ezek mindegyikét tudja, max 3 választható, de ebben az esetben is számolnunk kell a lassúsággal.

Nem kizárt, hogy én nem tudok valamit, de az internetet böngészve még nem találtam olyan otthoni (de lehet vállalatit sem) QNAP NAS-t ami a fenti szolgáltatásokat egyszerre megbízhatóan, gyorsan tudná.

Ha csak én voltam figyelmetlen, mentsetek meg és ajánljatok valami jót. Nekem 2 lemez tükrözve elég.

Láttam olyan megoldást amibe lehet e-pci bövítő kártyát tenni és kiegészítve egy SSD-vel lehet eredményt elérni, de már kicsit elveszett a bizalmam.

Szia!

Megpróbálok a kérdéseidre választ adni :slight_smile: Nem valószínű, hogy a konklúziótól boldog leszel, ezt azért szeretném leszögezni.

 1. Nem igazán tudom, hogy ki javasolta neked ezt a NAS-t, a “9” elvárásod tekintetében, de nem volt egy jó javaslat. Ezt sajnos leírtad miért, hisz marha lassú, stb… De most a lassúságon lépjünk túl.
 2. Memória: jó, hogy van benne 8GB, de ne felejtsd el, Te ezt szerverként akarod hazsnálni. Én is úgy használom az enyémet. 64GB memóriával…
 3. Igen, számtalan a lehetőség, de minden egyes “lehetőség” elindítása, erőforrásokat követel, ami ebben a NAS-ban egyszerűen nincs meg. Ha mind a kilencet elindítanád, szerintem egy egyszerű másolás is fényévekbe telne - persze kisarkítva.
 4. Újraindítás: nem mondom azt, hogy ez reális, valószínűleg jó lenne egy HDD cserét vagy valamit csinálni vele, általában ez olyan 10 perc az én esetemben, de nekem i7-van benne, meg egy rakatnyi SSD. A végén írok javaslatot is, hogy mit csinálj.
 5. ZIP fájl: majd a végén.
 6. Virtualization Station: bocs, felejtsd el, hogy használod, mert ehhez kevés a CPU. Ha a Linux Stationt indítod el, az még talán menni fog. Már a többi pár folyamattal együtt, de Te virtualizálni akarsz inkább, szóval, ez csak fél megoldás.
 7. Printer server: ez fura.
 8. Ez csak egy kérdés, de minek használod a KODI-t, ha van a HD station a NAS-on? A KODI inkább akkor jó, ha DLNA-n keresztül tolod át az adatot.

Konklúzió: ez a NAS egyértelmáen kevés neked, mind processzorban, mind pedig memóriában. A fájlok gyors mozgatásához vagy olyan HDD-t kell beleraknod, ami 7.2K-t pörög és folyamatosan megy (Seagate Exos, IronWolf Pro, WD Gold, stb.), vagy használnod kell az SSD cachet. Vagy mindkettőt. Úgy már szépen száguldoznak az adatok. Ehhez viszont megfelelő routerre/switchre is szükséged van. Nagyon a 100K alatti kategóriát ne is nézd, mert nem fogják tudni a sejtésem szerint elvárt gyorsaságot.
Ahogy írtam is, tök jók ezek a lehetőségek, de gondolj úgy a QNAP-ra, mint egy WIndows Szerverre. Mint akár egy IBM, HPE stb. Ez a vas, ugyanazt tudja. Csak az oprendszere úgy van megalkotva, hogy kényelmesebben lehessen használni és már eleve tartalmaz bővítményeket. És ugye erre is lehet virtualizálni pl. WIndows Servert. De ha felrakod, persze, hogy elkezdi megenni az erőforrásokat.
Ha már van HDMI, és beépített HD Station, javaslom, hogy hazsnáld azt.

És, hogy a problémák megoldódjanak, van ugye a terméktámogatás, írj nekik mindenképpen! Ők válaszolni fognak, egyszerre csak egy problmémát írj le. Legvégső esetben, akár távolról be tudnak lépni a NAS-ba (ezt engedélyezned kell és időkorlátos ráadásul), és meg tudják oldani a problémát. Nálam is volt, amit meg kellett oldani, azóta nincs is baj :slight_smile:

Szóval, gondolom, hogy lelomboztalak, de talán Negator tud adni kipróbálni olyan QNAP-et, ami az igényeidnek megfelelő lehet. De az inkább az 500K+ kategória.

Szia!

Nagyon köszönöm a válaszod, részben egyet értünk. Igazából nem volt ez a 9 elvárás, csak a lehetőségek amit az AppCenter kínál “elvakított”. :slight_smile: Mivel vannak informatikai ismereteim én is tudom, hogy itt a hardwer ami kevés az én igényeimnek. De tudok leadni az igényeimből.
2. Memória: Úgy tudom, hogy az általam választott TS-251+ NAS-ba tehetek-e többet? Eredetileg úgy tudom 8 Gb a max.
4. Mi volt a javaslat? Hogy kérjek Negatortól teszt eszközt?
5. Zip file kicsomagolás megoldódott. Elméletileg volt még hely a vinyón, még is a pillanatképek miatt nem tudta befejezni a kicsomagolást.
6. elfelejtettem. :slight_smile:
8. Ez lehet hogy hülyeség, de ezt szoktam meg. Nem simerem a HD Stationt, nem is próbáltam. A KODI szerintem több lehetőséget biztosít az onlione tartalmak lejátszására (reklámmentesen).

SSD Cache: stzívessen kültenék rá, de úgy tudom a TS-251+ nál, mivel nincs bővítő, így ezt nem tudom használni. Ha még is, akkor már szaladok is a boltba. :wink:

“talán Negator tud adni kipróbálni olyan QNAP-et, ami az igényeidnek megfelelő lehet”
Hogyan tudom felvenni a kapcsolatot? Írjak neki? Neki üzlete van?

Nagyon köszönöm a válaszodat!

Hali,

Ja, ezt megértem…Vaygunk ezzel így egypáran. Ezt tudja a QNAP, meg azt, ja persze, csak, válaszd a millás konfigot… És akkor persze tudja is… Akár párhuzamosan. Ezzel persze nem lehúzni akartam, de tisztában vagyok azzal, hogy mennyibe kerül az, ami az én popóm alatt van.

 1. Hát, lehet persze, csak mérlegeld, hogy van-e értelme. Sztem nincs. Ennek a NAS-nak tök felesleges 4GB-nél több memória. Nomrál munkamenetél, úgysem használja ki. Ahol meg igen, ott csekély a CPU.
 2. Ahham… Azzal jársz a legjobban. Ő tud adni valami komolyabb cuccot, ki tudod próbálni és ha tetszik, akkor meg tudod venni. Már nem itt, vagy nála, hanem ott ahol akarod.
 3. Kircsi!
 4. :rofl: Bocsi, de ennél jobbat nem tudsz tenni…
 5. Próbáld ki pls. Nem jársz vele rosszul, tényleg!

SSD Cache: oké, ott a pont :slight_smile: