Sziasztok
Megint belefutottam egy pillanatnyi agyvérzésbe, itt is azt tudom mondani, higgadtnak kell maradni. Szerencsére nem akkora volt a baj, de nehezítette, hogy éles, céges rendszer halt le, miközben a felhasználóknak határidős munkán kellett dolgozni, a nason lévő virtuális gépeken.
A jelenség:
A szokásos frissítésre való felhívás után a rendszer jelzi, hogy az eszközt célszerű frissítés előtt újraindítani.
Miután leállítottam a szolgáltatásokat (virtuális gépek) rányomtam az újraindulásra.
A rendszer elkezdte a folyamatok leállítását. (itt meg kell jegyezzem , hogy mivel jelenleg távmunkában dolgozunk, ember nincs a NAS közelében napokig… hetekig… )
Két perc után már gyanús volt, hogy ez a rendszer behalt az újraindulás közben, de ezen idő alatt a bejelentkezés kitimeoutolt, újra be tudtam lépni a webes felületen, ahol ismét a frissítésre és az az előtti újraindításra biztató üzenet fogadott.
Oké akkor most hagyjuk ki az újraindulást. Rányomtam a frissítésre, de ez sem volt sikeres.
Oké, marad az újraindítás de hogyan?
Net túrás:
Megoldás: SSH -n belépni, és ott reboot. Persze nem segít. Közben persze kellettek volna a virtuális gépek.
Mivel a webes felület ekkor még élt ezért beléptem ismét és elindítottam a virtuális gépeket, majd amikor azok futottak jeleztem a kollégáknak, hogy péntekig csináljanak meg mindent mert pénteken leállítom az eszközt (gondoltam én).
Eljött a péntek, a megoldás napja. Ez nem jött össze. Immár a webes felület sem volt elérhető. Az alábbi kép fogadott:
500 Internal Server Error…
Fejhez kapás. Gyorsan megnéztem a szolgáltatásokat, azok még futottak. Nem kell megijedni!
A megoldás az volt, hogy nincs mese, kézzel kell abuzálni az eszközt!
Amikor bent megláttam az eszközt, azon a REBOOTING… felírat világított, ki tudja mi óta, tehát a rendszer valamikor elkezdett leállni, de bele is halt, a kijelzőn még jelezte hogy újraindul de ez nem történt meg, gyanítom az első leállítás óta így volt.
A virtuális gépek lekapcsolás után KÉZZEL a jó öreg power gomb hosszas nyomva tartásával a NAS leállt. Egy kávé után ismét bekapcs és szépen elkezdett felállni, majd kis köhögés után jelezte, hogy aj aj bajok vannak a kötettel és a raiddel (el kell mondjam, a nasban van kísérleti jelleggel egy teljesen halott lemez, szándékosan nincs még cserélve… adat szempontból nincs jelentősége, rendszert sem borítja meg, de rendszeresen küld hibajelzést a meghibásodott eszközről és annak smart információiról.)
Tehát miután lassan felállt a rendszer és kb. 45 perc alatt ellenőrizte a raid és a kötetek állapotát, látszólag minden stimmel. A furcsa az, hogy annak ellenére jelzi frissítési igényét, hogy a rendszer-információban a verziószám már az újabbnak vélt rendszer verziószámával teljesen azonos.
Tehát valami kicsi beakadása még van.
( közben még egy frissítés ( nek tűnő valamit csinálás) és egy újraindítás ezt helyretette.)
A lényeg: “a kapcsold ki és kapcsold be újra” ezt a problémát látszólag helyretette.
Internal Server Error 500, pipa.
Nem kell pánikba esni, higgadtan nehezebb elrontani bármit is.
Rónay Gábor