Frissítés után a NAS nem indul újra

Sziasztok

Megint belefutottam egy pillanatnyi agyvérzésbe, itt is azt tudom mondani, higgadtnak kell maradni. Szerencsére nem akkora volt a baj, de nehezítette, hogy éles, céges rendszer halt le, miközben a felhasználóknak határidős munkán kellett dolgozni, a nason lévő virtuális gépeken.

A jelenség:

A szokásos frissítésre való felhívás után a rendszer jelzi, hogy az eszközt célszerű frissítés előtt újraindítani.

Miután leállítottam a szolgáltatásokat (virtuális gépek) rányomtam az újraindulásra.
A rendszer elkezdte a folyamatok leállítását. (itt meg kell jegyezzem , hogy mivel jelenleg távmunkában dolgozunk, ember nincs a NAS közelében napokig… hetekig… )

Két perc után már gyanús volt, hogy ez a rendszer behalt az újraindulás közben, de ezen idő alatt a bejelentkezés kitimeoutolt, újra be tudtam lépni a webes felületen, ahol ismét a frissítésre és az az előtti újraindításra biztató üzenet fogadott.

Oké akkor most hagyjuk ki az újraindulást. Rányomtam a frissítésre, de ez sem volt sikeres.
Oké, marad az újraindítás de hogyan?
Net túrás:
Megoldás: SSH -n belépni, és ott reboot. Persze nem segít. Közben persze kellettek volna a virtuális gépek.

Mivel a webes felület ekkor még élt ezért beléptem ismét és elindítottam a virtuális gépeket, majd amikor azok futottak jeleztem a kollégáknak, hogy péntekig csináljanak meg mindent mert pénteken leállítom az eszközt (gondoltam én).

Eljött a péntek, a megoldás napja. Ez nem jött össze. Immár a webes felület sem volt elérhető. Az alábbi kép fogadott:
500 Internal Server Error…

Fejhez kapás. Gyorsan megnéztem a szolgáltatásokat, azok még futottak. Nem kell megijedni!
A megoldás az volt, hogy nincs mese, kézzel kell abuzálni az eszközt!

Amikor bent megláttam az eszközt, azon a REBOOTING… felírat világított, ki tudja mi óta, tehát a rendszer valamikor elkezdett leállni, de bele is halt, a kijelzőn még jelezte hogy újraindul de ez nem történt meg, gyanítom az első leállítás óta így volt.

A virtuális gépek lekapcsolás után KÉZZEL a jó öreg power gomb hosszas nyomva tartásával a NAS leállt. Egy kávé után ismét bekapcs és szépen elkezdett felállni, majd kis köhögés után jelezte, hogy aj aj bajok vannak a kötettel és a raiddel (el kell mondjam, a nasban van kísérleti jelleggel egy teljesen halott lemez, szándékosan nincs még cserélve… adat szempontból nincs jelentősége, rendszert sem borítja meg, de rendszeresen küld hibajelzést a meghibásodott eszközről és annak smart információiról.)

Tehát miután lassan felállt a rendszer és kb. 45 perc alatt ellenőrizte a raid és a kötetek állapotát, látszólag minden stimmel. A furcsa az, hogy annak ellenére jelzi frissítési igényét, hogy a rendszer-információban a verziószám már az újabbnak vélt rendszer verziószámával teljesen azonos.
Tehát valami kicsi beakadása még van.

( közben még egy frissítés ( nek tűnő valamit csinálás) és egy újraindítás ezt helyretette.)

A lényeg: “a kapcsold ki és kapcsold be újra” ezt a problémát látszólag helyretette.

Internal Server Error 500, pipa.

Nem kell pánikba esni, higgadtan nehezebb elrontani bármit is.

Rónay Gábor

4 kedvelés

Irigylem türelmedet. Én nem biztos, hogy ilyen nyugodtan fogadtam volna az események ilyetén alakulását.

1 kedvelés

:smiley: majd megöregszel Te is :smiley: az első adathalálod után amikor 30an verik a fejed, hogy sos, azonnal vissza, kapsz két infarktust, és utána már nem fogsz izgulni ilyen “apróságokon” :smiley:
Ezek elég közhelyek, az biztos hogy utólag nehezebb helyrehozni bármit is mint kicsit megállni, és próbálni nyugodtan higgadtan gondolkodni. ( okés mondom ezt úgy hogy másban meg azonnal a plafonon vagyok… :D)
Egyébként meg mivel a szolgáltatások futottak, nagyon izgulni való nem volt, mert a kollégák “nem láttak” ebből semmit… tehát nem volt akkor stressz.

Sziasztok!
Hasonló problémával küzdök. Új NAS felhasználó vagyok és használtan vettem egy ilyen gépet. A probléma egy ideje az, hogy nem csak frissítés után, hanem úgy általában az újraindítás a REBOOTING felirattal a kijelzőn megáll és csak a power gomb hosszú megnyomásával tudom kikapcsolni. A rendszer azt írja, hogy a legfrissebb QTS verzió van rajta. Az eszköz egy TS-453A és van egy (RonayGabor-hoz hasonlóan) SMART hibás HDD teszt jelleggel beépítve, hasznos adat nincs rajta (de a rendszer erre van telepítve). Minden más hibátlanul működik.
Mit tehetek?

Meddig vártál amíg indulás után nem indul el? Csak mert ha szabálytalanul áll le, akkor elkezdi a csekkolni a lemezeket és a booting az eszméletlen sok ideig tart. ( Asszem talán kiírja, hogy a lemezeket ellenőrzi). Nekem most volt a hétvégén olyan áramszünet amitől megfeküdt minden és a nasnak majdnem fél óra volt mire összeszedte magát ( lemez nagyság függő mint amikor a Linux FSCKzik)

Szóval indítsd el hagyd, lehet, hogy a félhalott lemezzel küzd de de egy idő után tovább kell lépjen. Mondjuk ha 2 órát áll az már necces. Nekem most ennyi a türelmi küszöböm, volt hogy az segített hogy lementem a boltba közben:)

A tapasztalat az hogy ha már valamilyen nyelven kommunikál a kijelző akkor elég nagy valószínűséggel összeszedi magát. Utána belépsz és a logokban megnézed mit csinált.

Alapban a rendszer a belső DOM meghajtón van. Amikor beteszel egy lemezt átrakja magát oda, illetve ha telepítesz alkalmazást az mintha oda kerülne. HA kiveszed a lemezt a nas ugyan úgy működik tehát valamiféle hibrid módban működik a dolog, de ha lehal a lemez, akkor az elsődleges a DOM lesz.
Viszont ha eleve egy félhalott lemezt tettél be és arról akar indulni akkor szerintem belefut egy olyan hibába amitől simán elhasal. Szóval az előző hozzászólásom csak félig igaz, abban az esetben ha az elsődleges lemez tök jó. Nálad szerintem az lehet, hogy látja, hogy bent van a lemez elkezd róla bootolni és mint a win behal, mert nem tud valami szektort olvasni. Vagy addig bírja a lemez. És mivel induláskor eldőlt, hogy nem a DOMból bootol ezért ott hal meg. Tegyél be első lemeznek egy jót. Nekem az csak a hármas slotban van és nézem mit csinál vele. Nekem igazából semmit, csak még lusta voltam kivenni, és megy mellette az éles rendszer. Hát nem szép de valakinek a hibatűrést is tesztelni kell:) Ez egyébként esélyes mert amikor lehalt a DOM akkor egy ősrégit lehet visszavarázsolni és a finder amikor szerencsés esetben megtalálja, akkor jelzi, hogy a két verzió, ami a lemezen van és ami a DOMban van nem egyezik. Alapban mindig a DOM indul és ha látja hogy van a lemezen is rendszer akkor onnan folytatja. Viszont a DOM az korlátos szóval amiket telepítesz alkalmazások azok tuti a lemezre kerülnek így ha valami alkalmazás nem tud elindulni az megakaszthatja a rendszert. Tehát akkor Te leteszteled, mi van ha hibás lemezre kerül a rendszer:) az eredmény meg ez, kiveszed és elindul a cucc szépen. Úgy 89% esélyt látok rá: )