Megváltozott jogosultságok

Üdvözlet,
egy TS-231P NAS üzemel nálunk. Az elődöm semmit nem állítgatott, nem csinált spec.beállításokat - így most 15 gépről “admin”-ként dolgozik mindenki egy megosztott mapparendszerre. (ezt “örököltem”, és tudom, hogy így nagyon nem jó - a jelen céges tervek miatt nem fogtam átstrukturáláshoz)
Pár napja panasz érkezett, hogy a felhasználó a saját állományait nem tudja “mentés másként”-tel menteni. Aztán: törölni sem… végül már sehogy sem tud írni a mappáiba.

Végignéztem felhasználói oldalon (WIN-es gépren) a NAS-on lévő mappák jogbeállításait: az ‘admin’ és a ‘mindenki’ jogok megváltoztak, csak speciális jogok vannak - és nem tudok semmit állítani. Nem tudom a tulajdonjogot átvenni, nem bírok újabb jogcsoportos felhasználót beállítani.
A NAS-on lévő jogbeállításoknál ránézésre minden rendben.

A fájlokat/mappákat áthelyezve lokális gépekre: tökéletesen lehet használni őket.

Mikor megpróbálok saját tulajdonba venni egy mappát, csak ott kapok egy hibaüzenetet:
“a fiók nevek és a biztonsági azonosítók között nem jött létre egymáshoz rendelés”

Bármilyen ötletet köszönettel fogadok.
Szeretném megjegyezni: nem vagyok profi NAS felhasználó, eddig inkább csak tudtam a létezésükről, de nem kellett használnom/telepítenem/beállítanom soha.

Szia!
Javasolnám, hogy csinálj csoportokat. Praktikusan az egy csoportban dolgozók csoportnevével, mint PENZUGY például. Vedd fel bele a kollégákat.
Csinálja a NASon egy PENZUGY mappát, add meg a full jogot a pénzügy csoportnakrá.
Pakold bele a cuccost. Lehet hogy másolás közben a régi jogok megmaradnak, de akkor engedd rá még egyszer a jogosultásgot és az almappákra is opcióval. Ez után elvileg az adott csoportben lévő userek már tudják kezelni a mappát és a tartalmát.
Tudom milyen nehéz egy cégnél megoldani a berögzött 20 éve működő logikát, hogy esetleg jobb legyen vagy az új szekrkezethez alkalmazkodjon és ilyenkor mindenki beparázik, hogy hol vannak a cuccaim… De most a Te logikád szerint kell a lehetőségekhez képest alakítani úgy hogy ha bármi van, akkor Te tudd a leggyorabban megoldani:) Ha nem megy akkor marad a régi, és akkor egyesével megaodd az engedélyeket, ha admin vagy a nason akkor bármilyen mappára adhatsz bárkinek bármilyen jogot, esetleg belefutsz egy olyan hosszű fáljszerkezetbe amiben esetleg van egy magyar ű amin elhasal a jogok átadása. Nézd meg ezt hátha.

Ja és még egy jó tanács. Ha mindenki admin, akkor egy picitk kényelmetlen és végig kell járni a gépeket, de ilyenkor azért minden jelszót meg kellene változtatni, csak biztos ami biztos alapon. Ez az elődödnek és neked isérdeked és fontos.

Gábor

1 kedvelés

Szia! Köszönöm a tanácsot, igyekszem végigvinni, bár keményen kell változtatnom a gondolkodáson. Egyelőre még sehol nem tudtam teljes jogosultságot kiadni,

Viszont ahogy dolgozom a szerveren, még egy valamivel megakadtam: az AppCenter ‘Beállítások’ ikonja nem reagál a ráklikkelésre. Ezáltal nem tudom engedélyezni a nem-aláírt programok telepítését - és elakadt minden frissítés. Esetleg erre van ötleted?

Van állvakargatós gondolkodós guvadt szemekkel pislogó szmájli? Mert akkor most azt tenném ide. Esetleg böngésző beakadásra gondolnék ( privát mód vagy másik böngésző). Ez nem rendszer gond lesz. :thinking: talán ez…
Tudom milyen nehéz a 20 éves beidegződést megváltoztatni. Kitartás. “Eddig is így működött, minek változtatni?”.

Próbálkoztam: kitakarítottam a böngészőt, másik böngészőt is próbáltam (Edge után Mozilla és Chrome) - a beállítások fogaskerék az AppCenter-ben sehol nem reagál. Engedélyeztem a fölugró ablakokat, minden szigorítás alól engedélyezettbe tettem… és semmi.
Így viszont mostanra gyakorlatilag valamennyi segédprogram frissítése leállt, mondván, hogy “sikertelen - érvénytelen az aláírás”
A belső vezérlőprogram a 4.4.1.1081 -ig jutott el a frissítésekkel, és azóta semmi nem (a vezérlő se) tud frissülni. Szóval: igen, fejvakarós, szemkigúvadós szmájli… :frowning: esetleg próbáljam meg “visszafrissíteni” a rendszert?
Mert azt is elképzelhetőnek tartom, hogy az eredeti probléma gyökere is (mappajogok) valahol ebben - mármint frissítésben - kereshető.

Na, az egyik problémára megvan a “megoldás”: kézzel telepítés. Persze előtte el kell távolítani az adott segédprogramot, majd az App Centeren keresztül letölteni - és a kézzel telepítésnél megkérdezi, hogy “nem érvényes az aláírás, vállalja a kockázatot?” Naná. DONE.
…ettől még nem működik a ‘Beállítások’ továbbra sem, de ahogy elnéztem (van egy másik NAS is), annyira nem is szükséges.
Egy pipa :slight_smile:

Félmegoldásnak jó lehet. Más topikban van egy frissítéssel kapcsolatos probléma, lehet hogy valami modell specifikus bugod lehet, amit majd megold egy frissítés. Én most megnéztem három gépen, működik a fogaskerék…
nem akarja a rendszred hogy Te ott nyomkodj… egyébként tényleg csak két három dolog állítható benne és mind megoldható kézzel, ahoyg írod szóval nem sokat vesztesz de azért a jelenség érdekes.

1 kedvelés

A frissítéses megoldásban bizakodva végigtoltam az összes 4. x frissítést “Fogaskerék-változás” semmi, de már mindegyik, korábban kézzel installált app immár automatikusan, nyafogás nélkül frissül! :v:

Viszont az 5.0-nak már nem merek nekifogni, mert az elődöm erősen óvott tőle, mondván, hogy lehal az egész és csak nagyon speciálisan lehet megoldani…

Megvan a jogosultsági-téma megoldása is (azt hiszem :slight_smile: )
A Vezérlőpult - jogosultsági beállításokban → megosztott mappák → speciális jogosultságok → mindkét lehetőséget be kell pipálni (spec.engedélyek és Windows ACL támogatás) Így most teljesen rendbe jött mind a felhasználói oldalról (“nem tudok a mappába menteni”) mind az ‘admin’ Windows-os jogosultság beállításai oldalról (nem tudtam a mappaengedélyeket változtatni)
Alapból ide nem jöttem el, mert a jogosultságok felhasználói beállításai rendben lévőnek tűntek.
Vélem, ezt is valamelyik frissítés “lőhette ki”, mert ugye alapból nem voltak ilyen problémák.
Szóval most minden oké - kivéve az 5.x frissítéstől való tartózkodás :smile:

Köszi szépen, ezt részemről elteszem az okosságok fülbe, ha belefutok ilyenbe megnézem :slight_smile: Én két egységen ráengedtem az ötösre való frissítést, csont nélkül lement. Mindkét egység élesben használt szóval könnyeztem volna ha nem jön össze… nem azonnal raktam fel, most is mindkettő frissítésre vár de nálam az a szabály, hogy semmit nem frissítünk azonnal, csak miután a fél világ (nem) jelezte, hogy behalt minden. (kicsit körülményes egy mondtat:) ) Nekem bejött az ötös nagyon, torrentnél mondjuk mintha visszajött volna egy korábbi probléma ( de ez nem igazán érdekes azon a gépen, csak gyorsan kellett egy linux image és fura volt ) viszont más cuccok meg frissültek a rendszerben ami jót tett a NASoknak, frissítések. Én a kritikus egységeket péntekenként “szoktam” frissíteni. HA nem sikerül megoldani a hétvégén akkor gáz. A nem kritikusak auto update és oldja meg magának. A mostani frissítések ( újabb ötös verziók ) szépen várnak, nyáron szabik alatt 40 fokban szívni ha valami nem jön össze… áááá dehogy.
Azt mondom ne akard megúszni frissítést:) Ez már a harmadik 5.x-es frissítés arra a gépre nem hinném hogy gázos lenne. Lehet nem lesz gyors de érdemes lenne meglépni már csak a biztonsági frissítések miatt is!!
A bizonság kedvéért szedd le mind a hármat, legyenek meg a gépen ha kézzel kell egymás után felfaragni őket.
TS-231P - Download Center | QNAP ne kapkodd el, de én jobban izgulnék valami ki nem derült CVE-n mint sem hogy nem megy le a frissítés.

1 kedvelés

Nos - egy kis nyaralás után nagy levegővel belevágtam, és zökkenőmentes siker! :blush:
Most már csak azt kell figyelni, hogy a feltöltött app-ok is frissítve legyenek minden alkalommal.
Egyébként a megváltozott jogosultságokra még egy megoldást próbáltam ki, és működik:
a “zűrös” (értsd: nem törölhető, módosíthat, stb) mappáknak létrehoztam egy kb azonos nevű másolatát (pl “szerződések” vs “szerződések2”), amibe átmásoltam tömegével a fájlokat. Volt, amit nem ment át: azt a NAS File Station-el kopizgattam át (úgy simán ment).
Utána töröltem szintén a NAS-os File Station segítségével a furán viselkedőket (ezeket ugye WIN felületen nem engedte törölni), a másolatot visszaneveztem a korábbi névre - és ennyi, eredmény kifogástalan.

Szerintem a témát kiveséztük :slight_smile: köszi a segítséget, támogatást!

Egy számlázó programunk fut egy nasról. Az néha generál nem törölhető fájlokat. ( Windows alol nem törölhető semmi joggal ). Elvileg azt csinálja, hogy ha belép a rendszerbe egy user, akkor az adott modulban betesz egy fájlt, hogy melyik user melyik gépről van bent. Amikor az useg répe lemegy aludni és nincs rendes kiléptetés akkor ez a fáj az esetek 50%ban beragad. Ilyenkor nem engedi beléptetni az usert mert már bent van… a megoldás mint nálad, a NASon fájlkezelőben gyalulni. Ne kérdezd miért csak az esetek 50% ben nem lehet egy adminos wines gépről törölni…
Próbálkozhatsz esetleg még az OpLockkal.
Még egy: Lehet hogy nagyon nagyon unortodox de én SOSEM használok ékezetes mappa és fájlneveket és a hideg ráz ki amirkor ilyet látok és olyan vinyóról kell visszamenteni adatott ahol van szerződések mappa :smiley: ezt persze nehéz átvinni a felhasználóknak így mindengy is de sosem fogják meglátni mennyi kavart ( szívást ) okozhat egy ű …