Nas vagy QTS hiba?

Sziasztok, egy olyan esetbe futottam bele, ami kicsit megmérgezi a jó viszonyt közöttünk.

Van egy TS-431P2 -es 4lemezes Nasom, ami az utolsó előtti QTS telepítésbe kicsit belehalt, majd némi küszködés után felment. Az volt a hiba, hogy leállítva a nas-t, hang nékül indul újra és mintha nem tudná betölteni a rendszerét vagy csak a hálózati részt, nem tudom… de a qfinder nem találja, nincs ip címe se semmi. Akkor hegesztettem egy napot, újratelepítettem, majd nagy nehezen elkezdett működni.
Az volt a megoldás, hogy bekapcsolás után a kikapcsoló gombbal kilőttem, majd azonnal vissza, sípolt párat, mint ha hibás lenne és olyan 10-15 perc után felállt a rendszer.

Megvolt az utolsó qts update majd most muszáj volt lekapcsolni a nas-t (update óta először) és azóta ugyanez. Bekapcsol, nem sípol, csak elindulnak a lemezek szép csendben, mintha nem pörögne fel.

A kötetnek elvileg semmi baja, ahogy a lemezeknek se. Azonban most berágtam és le szeretném menteni a raid kötetből az adatokat, hogy ledaráljam és újra rakjam, de így képtelen vagyok.

Az ideg meg megesz, hogy van 10TB adatom, amihez nem tudok hozzáférni sehogy. Reset nem a barátom, más meg nem segít, a nas nem észlelhető a hálózaton, nincs ip címe, összekötöm a gépemmel direktben és a Qfinder ugyanúgy nem látja.

Mit lehet tenni ezzel?

Helló,
Szerintem az alábbiakat tudod megpróbálni:
Vedd ki a NAS-ból az összes lemezt (de persze a sorrendet jegyezd meg), ha raktál bele bámilyen nem gyári memóriát, azt is vedd ki, és minden kábelt csatlakoztass le. Várj 10mp-t, csatlakoztasd vissza a kábeleket és üresen indítsd el a NAS-t.
Ezzel az eljárással tudjuk a hibát meghatározni.
Most jön akkor, hogy mit is csinál ezek utána NAS:

  1. Ha el sem indul, akkor Helpdesk és RMA, vagy vidd vissza oda, ahol vetted. Már ha garis.
  2. A NAS nem megy át az önellenörzésen: ha nem hallasz egy rövid sípszót 5-10 mp-n belül, akkor ez a probléma. Ebben az esetben is sajnos Helpdesk (itt általában vagy az alaplap, vagy a memóriával szokot gond lenni).
  3. Rossz Firmware: ez talán jó is meg rossz is. Jó, mert nem kell garizni feltétlenül a NAS-t. Ha a bekapcsolást számítva 5-10 mp-n belül egy jó hosszú, olyan 1.5mp-s sípszót hallasz, na akkor ez a probléma áll fenn. Nézd csak, itt egy guide, hogy hogyan tudod megcsinálni.
  4. És a Te szempontodból most jön a legrosszabb: nem a NAS hibája… Ha lement a bootolás, és úgy 5-10 perc között hallasz egy hosszú sípszót, a Qfinderben megjelenik a NAS, na ez azt jelenti, hogy nem hardver és nem firmware hiba.

Szólj, ha a firmware javítását írjuk meg magyarul!

1 kedvelés

Köszi szépen a választ :slightly_smiling_face:

Rá is ébresztettél egy problémára, hogy valóban cseréltem ramot a nasban közvetlenül vásárlás után. És mivel informatikus vagyok, van pár darab itthon és fogalmam sincs, hogy melyik is lehetett benne az eredeti. Attól tartok, hogy lehet, hogy meg sincs. Ebben esetleg tudsz segíteni? Lehet tudni, hogy milyen ramokkal szerelik?

Kivettem a lemezeket belőle még tegnap és én is eljátszottam ezt, azonban a cserélt rammal és konkrétan semmit se csinál, nem sípol. Szóval nem megy át az önellenőrzésen még jelenleg. Közben felvettem a kapcsolatot a céggel, ahol vettem a garancia miatt és igen, ez is kérdés volt feléjük, hogy ilyenkor mit lehet tenni.

Akkor hosszú napod lesz, ha meg kell keresned… Talán SK Hynixet keress… Általában az szokott benne lenni.

És a support mondott valami értelmeset?

Sajnos még a válaszukra várok. Köszi a tippet, átnézem és nagyon bízom benne, hogy megvan még :confused:

Nincs mit. Mondjuk az fura, ha csak most jön ki ez a probléma. Bár azt hiszem a QTS 4.4.2-től jópár változtatást csináltak a frimwareben, szóval akár lehet is.
Ha nem válaszolnak, akkor Negator szerintem tud neked valami opciót javasolni. Neki talán van is eredeti ramja.

Létezhet, hogy ADATA volt benne? Találtam egy ilyet és emlékeim szerint soha semmilyen más eszközömben nem lehetett ilyen ram.

Valamikor már láttam Adatát QNAP-ben. Mondjuk jó régen volt. Próba szerencse :wink:

Ez alapján: ramcsere 99%, hogy az volt benne.

Ugyanúgy nem reagál semmit, nem pittyeg, nem látható :frowning:

Viszont a lan villog, szóval hálózati kapcsolat van.

Akkor ez RMA. Benne is hagyom ezt a ramot. Viszont azt lehet tudni, hogy milyen linuxot használ? Van esélyem a raid kötetből kinyerni az adatokat valahogy?

Még egy dolog. Hogy kikapcsoláskor hosszasan sípol, de ez az egyetlen hang, amit kiad magából. Ezt a másik rammal is csinálta.

Hm. Na erre nem tudok válaszolni, viszont egy jó hírem van. Ha kapsz egy ugyanilyen NAS-t, belerakod a lemezeket ugyanilyen sorrendben és hajrá. Már használhatod is. De gondolom nem hetekkel később lenne szükséged az adataidra, szóval hétfőn lehet, hogy tudunk neked szerezni egy eszközt, amivel ideiglenesen le tudod menteni az adatokat.

1 kedvelés

UUUUU az fantasztikus lenne! Nagyon megköszönném, és természetesen a felmerülő költségeket is állom.

Ezzel kapcsolatban esetleg sikerült intézni valamit?

Szia, Igen, ezzel foglalkozunk, de jelenleg csak az újabb verzió érhető el. A P3-as. Szerinted az jó lehet?

Szerintem igen, egy próbát megérhet a dolog. Csak azt nem tudom, hogy át kell-e építeni vagy ugyanazokat a fiókokat elfogadja?

Sajnos újabb rossz hírt kaptam mára, miszerint rosszul emlékeztem és 1 héttel kifutottam a garancia időből, szóval most van egy bő 100 ezres papírnehezékem.

Ha addig nem oldódik meg, akkor a hétvégén megnézem, hogy tudnék-e benne fw-t cserélni valahogy, most elég morcos vagyok. Visszatekintve az elmúlt 2 évre, nem érzem azt, hogy megérte a beruházás.

Megtennéd, hogy megírod, hogy hol vetted? Ezek alapján lehet, hogy tudunk segíteni a gariztatásban.

Igazából gyorscsatlakozós a tied is. Illetve ez az új is. Valószínű, hogy a picit eltérő lockolás miatt máshol vannak a behúzópántok. A lényeg a sorrend…

A CHS-nél vették. Mivel lassan 2 hete kint vannak a lemezek, a 100%os sorrendben nem vagyok biztos 2 ugyanolyan lemez lehet hogy nem abban a sorrendben van. Mi történik ha nem sorrendben pakolom bele egy másik nasba? Megsérül a raid kötet? Ki lehet venni és korrigálni?

Tudok esetleg veled privátban beszélni valahol?

Szia, tudnál küldeni egy privát üzenetet és akkor küldenénk egy formot. Ma kaptuk meg az eszközt, amit ki tudnál próbálni.