QNAP eszköz meghibásodás

Sziasztok!

Olyan kérdésem van, hogy ha egy 4 lemezes, RAID5 kötetes NAS meghibásodik, akkkor azt a kötetet hogyan tudom újra beolvasni?

  • Egy ugyan olyan (vagy RAID5-öt kezelő másik QNAP) eszközbe kell betennem a lemezeket?
    • Ilyenkor fel fogja ismerni? vagy újra be kell álítani a dashboardon a raid5-öt? Nem fogja letörölni róla
      az adatokat?
  • Vagy esetleg elég egy Linuxos operációs rendszerhez kötni, ami tudja fogadni a 4 lemezt (vagy legalább 3-at belőle) és vaklahogy fel lehet csatolni RAID5 kötetként?

Volt már ilyennel gyakorlati tapasztalata valakinek? Neten én nem találtam ilyen témában semmi hasznos infót, de lehet csak én nem kerestem megfelelően.

Köszönöm előre is a válaszokat! :slight_smile:

Szia,

Mindenképpen azt javaslom, hogy egy minimum 4 lemezt kezelő QNAP-be (mármint ebben az esetben Intel processzorral szerelet NAS) rakd bele a lemezeket. Így a QNAP NAS automatikusan fel fog bootolni. Javaslom, hogy csinálj egy adatmentést, majd egy teljesen új konfigurálást, így kvázi egy új eszközt tudsz majd beállítani. Ez nekem is bevált, remélem nálad is megfelelő lesz.

A Linuxos huncutságot nem erőltetném. Sokkal egyszerűbb felismertetni a RAID tömböt és kirakni egy Seagate Archive lemezre, mintsem bajlódni vele.

Szia,

Milyen NAS-t használsz?

Sziasztok,

Van a gyártó oldalán egy kompatibilitási lista, hogy ha behal a NAS, akkor melyik modell melyikkel helyettesíthető! Ha nem a NAS hal be akkor egyszerűen a halott lemezt kell kicserélni é sújraépül a raid. Ha nagyobb az új lemez akkor értelemszerűen a kisebb lemez kapacitása lesz a mérvadó DE ha összeállt a raid, akkor a kisebb lemez nagyobbra cserélésvel már az előzőekben cserélt új lemez teljes kapacitása elérhető lesz.

Tehát a válaszok:
Célszerű ugyanolyaba, ha van rá módod, de hanincs akkor helyettesítő ( ez általában újabb moddel lesz abből a típusból, ( inteles ugye intelessel, arm az armossal cserélhető)
Fontos hogy a lemezek sorrendjére figyelj!! Ne cseréld őket össze.

Nem feltétlenül segít a Linux. Ha CSAK sima tükrözést állítottál be akkor segíthet, de más raid konfigurációknál ahol az adat külön lemezeken helyezkedik el, nem ilyen egyszerű.

Tehát ha NASod halt be akkor keresel egy ugyanolyat, átrakod a lemezeket és semmi dolgod.

A lényeg, semmi pánik!:slight_smile: De azért nagyon nézd meg, hogy tényleg meghibásodott e az a nas, mert én majdnem azt hittem, de szerencsére nem. Akkor van szívás ha az alaplap ment tönre, akkor az tényleg kuka, ha az alaplap képes bootolni és ad életjeleket akkor még nem kell temetni!

Gábor

2 kedvelés

Szia Gábor,
régi Nasom (TS-210) bedöglött. Qfinder Pro látja, le is tudom állítani vele, de webes felület nincs.
HDD-t akartam benne cserélni.
Üresen megjelenik az okos telepítési útmutató, de mivel nincs webes felület itt elhal.
qnap1
bejelentkezni sem tudok, mert nem válaszol.


Már próbáltam:
rövid reset
hosszú reset
bekapcsoló gomb+reset 2 sipolásig
A helyzet ugyanaz maradt.
A bejelentkezés admin admin lett.
Qfinderrel csak leállítani tudom.
A régi hdd-vel nem volt semmi baja.
Van ötleted?

Kösz:
Im

Úgy néz ki, sikerült helyrehoznom

Sziasztok. Ts-251 Nas-om van (már nem garanciális) és valószínűleg szervízre lenne szükségem. Az adatok nem (csak másolat van rajta), de maga a NAS működésének helyreállítása érdekelne. Egyik reggel 100%-on pörgött a ventillátora, de ekkor még elérhető volt. Restart után a ventillátor fordulatszáma helyreállt, de már nem bootol be. A ledek világítanak, de nem látszik a hálózaton, valamit bekapcsoláskor semmilyen hangjelzést nem ad. Tudtok segíteni? Előre is nagyon köszönöm!

Hello, esetleg megpróbálhatnád kivenni belőle a lemezeket, újraindítani és közben nyomni neki egy teljes resetet. Ha feláll és a lemezt kéri, akkor két megoldás lehetséges a hibára:

  • kijavított valami firmware problémát - és minden rendben van, be tudod rakni a lemezeket újra,
  • nem áll fel a rendszer - ebben az esetben tönkrement a NAS-od, szerintem nem érdemes javítani, vegyél egy másik Inteles NAS-t, rakd bele a lemezeket és már megy is tovább.

Ha viszont feláll a rendszer, belerakod a lemezeket és nem csinál semmit, akkor nem igazán tudom, mi lehet a probléma, szerintem írj a helpdesknek. Bár nem hiszem, hogy tudnak segíteni, hisz nem áll fel a rendszer akkor. Szóval nem tudom.
De először nézzük az első lehetőséget :wink:

Sziasztok,

Nálunk egy ts 251 mondta fel a szolgálatot egy teszterben. Bekapcsoló gomb megnyomására bekapcsol de rögtön le is ál. Cégnél kianalizáltuk mi döglött meg. Alaplapon tápok ok, qts flash ok, viszont a proci nem kommunikált. Röntgen alatt megnéztük a CPU forrasztását. FAIL. BGA gépen újraforrasztás után az alaplap ismét elindult. Megjegyzem ez csak a kíváncsiság miatt csináltuk meg. Rendeltünk egy új Nast…

1 kedvelés

Ez érdekes. Nincsenek esetleg képeid? Ezeket szívesen megnéznénk mi is :slight_smile:

Ezek érdekes dolgok, szintén érdekelne plána ha esetleg van kép! Gyári forrasztás elenged… nem mondanám, hogy ritka, de nagy mőmérsékletnél tudnám elképzelni. És melyik kórházban lehet nast röntgeneztetni :slight_smile: Második vagy harmadik backupnak még jó lehet.

Szóval szerintem is jöhetnek a képek ha vannak.

A ventis Ts-251 helyreállt?

Nekem ez tetszik. És szívesen megnézném a képeket. Megjegyzem a saját NAS-omat is preparáltam és egyedi hűtést raktam rá… Blackonoise-t… Javaslom mindenkinek. Csendesebb és hatékonyabb. Ezt az olvasóknak írom: DE CSAK AKKOR NYÚLJ HOZZÁ, HA ÉRTED IS HOGY MIT CSINÁLSZ!!!

HS-251 hűtésére milyen nem gyári módszer van? Kicsi és gyönyörű a cucc, de nyáron amikor a két vinyó pörög benne, nem hideg. Ilyen kis méretben egy kicsi laptop ventivel lehetne trükközni de az meg ugye nem erre van tervezve, és szintén zajos lenne. Azért az segítene, ha a felületet másként alakították volna ki, a lemez ha egy mm-el vastagabb talán hozzáér ne a lemezekhez… az ötlet nagyon tetszetős de azért én még gondolkodnék rajta. Mindenki megcsodálja a tv alatt a kis fekete “az amiaz?”-t-.

Van egy zseniális hűtési megoldás rá… Elmész a benzinkútra, és veszel egy zsák jeget :slight_smile: :rofl: :joy:
És rárakod.
Viccet félretéve, a silent NAS esetében persze nincs megoldás. De a többinél jó kis ventiket ad a BN…

Azért lenne pár áttervezéi ötletem, mert a koncepciót jónak tartom! De most hogy mondod, egy hővisszanyerős hűtőcsöves megoldással egy kvnyi melegvízet ( vagy egy teára valót) össze lehet vele hozni. De ez már messzire visz a témától.

1 kedvelés