Qnap settings...kezdöknek

Üdv mindenkinek!
Mint kezdö Qnap felhasználó több kérdésem is lessz majd itt,de szeretnék egyszer csak 1 kérdéssel.
Remélem nem bosszantok senkit mint kezdö,ezért fel tenném az elsö kérdést:
Beállitottam a Vezérlöpult/FTP ben a szolgáltatást…portszám 21…stb
Az a kérdésem kivülröl,távolrol,hogy érhetem el,hogy Ftp n töltsek fel fileokat,elérjem öket,eggyáltalán mi lenne az én Qnap-om FTP szerver cime?
Amugy vannak kameráim amiket tudnék FTP -re is küldeni,mint videorögzités(mert a QVR,meg a Surveillance appok csak 2 kamerát engedélyeznek
Köszönöm vállaszotokat!

Szia,

én a Nasom valami.myqnapcloud.com címét használom külső címnek.
A routerben a 21-es portot ki kell nyitni.

Távoli kamera beállítása
ftp1

Helyi kamera beállítása:
ftp2

Ezen FTP beállitások amiket itt megjelenitettél,hol állithatók be?

A kamerákon kell ezeket beállítani

Köszönöm az eddigi vállaszokat!
Ujabb kérdés.
Hogyan lehet olyan tárhelyet biztositani a nas on (,pl.egy testvérnek ahol megadok egy kb.50 GB helyet)hogy ezen általam engedélyezett tárhelyhez csak ö férjen hozzá(én nem)de ha valami történik a HDD vel akkor tudjam biztositani ennek a tárhelynek a további hozzáférését,pl.egy Nas ban elhelyezett 2 tárolon?
Köszönöm!

Szia

léterehozod az usert mondjuk “Tesom” jelszó…A Teso usernél találsz olyat hogy kvóta, ott beírod hogy 50G, és kiválasztod, hogy milyen szolgáltatásokhoz férhet hozzá. Alapban mindent offolj csak ami kell azt add neki.
Az admin user az ugye hozzáfér tehát ha Te admin vagy akkor hozzá fogsz férni akár akaros akár nem, ne akarj :slight_smile:
Létrehozol egy mappát “Tesom mappaja” (én ékezet nélkül élek így 2021ben, nincs ékezet nincs szívás)
Fogod a mappát és a jogoknál megmondod hogy a Tesom user, mindent csinálhat vele ( vagy amit akarsz, csak olvashat de akkor nem tud pakolni, itt elvileg kipipálhatod hogy admin sem férjen hozzá)

A “védelmet” úgy tudod biztosítani, hogy eleve ha két vinyós a nasod akkor az már egy fél védelem.
Ha egy vinyód van akkor a nasra rádugsz egy külső lemezt és azokat a mappákat pl. Tesom mappaja beállítod, hogy mentse a külső vinyóra, mondjuk naponta. Valamint tudsz olyat állítani, hogy kuka. Ilyenkor lesz a megosztásnak egy kukája aminél mondjuk beállítod, hogy 2 verziót akarsz megtartani( na várjunk itt most lehet belekeverek más gyártót…:D) szóval akkor a törlés elleni védelem is meg van oldva.
Ezek ilyen viszonylag alap beállítások és a rendszer segít ezeknél, azért javaslom ezt a megoldást mert egyszerű és minden kéznél van ami kell.
Ha nem raidet használsz hanem csak simán két lemezt akkor meg a külső lemez helyett a belsőn csinálsz egy backup könyvtárat és abba menteted. Egyébként két lemezzel is tudsz olyat, hogy X % Raid a többi meg külön tárhely. Tehát 2 db 3 T- s lemezből mondjuk lekapsz 500 G-t Raidnek és a többit meg összerakod 5T-t filmeknek. Nekem így van más arányokkal de így ha bármelyik lemez kikattan a fontos dolgok a másikon még menthetők a filmek egy része meg lecsó… de azért nem könnyezünk.

Gábor

Sziasztok!

Első kérdésem, hogy hogyan lehet a fájlmegosztást guest módban, jelszó nélkül használni?
Ha valakit felengedek a hálózatra wifivel vagy kábellel, az teljes bizalmamat élvezi, teljesen fölösleges jelszavakkal küzdeni. Nincs nálam olyan nagy forgalom.
A router-en OpenWRT van, az szintén linux, azon simán működik, Samba ha jól emlékszem, rá van dugva két külső vinyó, mindenki látja, semmi baj vele.

Második kérdésem, hogy a NAS-ból hogyan érjem el az OpenWRT-s router merevlemezeit. Gondolom valahogy fel lehet mountolni, de nem csináltam még ilyet.
Húznék át fájlokat közvetlenül a routerről a NAS-ba.

Harmadik kérdésem, hogy Win7-ben hogyan tudom felmount-olni a NAS-t.
Hálózati meghajtó csatlakoztatása, \NASneve\mappa Win10-nél megy, itt kér jelszót ami idegesít, de mindegy. Win7-nél egyszerűen nem akarja, nem érhető el a kiszolgáló. A Win7 az OpenWRT-t ugyanígy gond nélkül megtalálja.

Várom az ötleteiteket.

János

Szia,

Én az elsőt nem tenném. Teljesen mindegy hogy nem NASA titkokat tartasz csak úgy megosztani valamit annyira nem okés. Kényelmetlen de legyen egy Vendeg Vendeg user pass páros. Nekem egy gyanús eset óta minden eszköznek külön usere van még a TV is bejelentkezik a nasra. Nincs free megosztás! Amúgy: https://forum.qnap.com/viewtopic.php?t=146640

Attól függ, hogy SMB vagy FTPn osztod meg az OpenWRTs meghajtót. Van olyan, hogy hálózati csatlakozás szépen felcsatolod egy mappába, teljesen jól működik, (én régi nast csatolok fel így)
De ha nagy fájlokat húznál át, akkor dugd át a lemezt…

Win7ben pont úgy kell mint Win10 ben. Annyi lehet, hogy más SMB protokollt használsz, gyanítom a nas nagyobbat akar, mint a Win ( régi nasnál fordítva van) How to detect, enable and disable SMBv1, SMBv2, and SMBv3 in Windows | Microsoft Docs
Az OpenWRTn lehet minden protokoll engedve van, a Qnappon lehet csak a legújabb.

Sikerült?
Gábor

Üdv mindenkinek!
Ma egy szoftware frissitést kért a Nas,amit engedélyeztem.
Frissités után,mikor is a 4.5.2.1630 ra frissült,és ujra indult a rendszer,egyszerüen nem látta a HDD t a Nas ba,és kéri hogy tegyek HDD t bele.
Amugy TS 230 om van,
Nem találkoztatok hasonloval?

Nem. Felpörög a lemez?

Igen Gábor.A bejelentkezési adataimmal,már nem enged semmit se csinálni.Szerintem ujra kell formazni az egészzet.
Probaljam meg áttenni a HDD t a számitogépbe,nézzem meg hogy rajta van e minden,és mentsem le a tartalmát?

Rónay Gábor via QNAP Club Hungary <qnapclub@discoursemail.com> ezt írta (időpont: 2021. máj. 8., Szo 22:51):

Félek nem fog menni, de egy próbát megér, tegyél fel EXT4 olvasót a windows alá, ( akár Total Commander plugin, akár külső progi, vagy windowsba épülő) HA szerencséd van, látni és olvasni fogod a tartalmat. Könyvtár jogokba még ütközhetsz…
Jól értem, hogy csak egy vinyó volt a nasban ugye? Én ezt tenném:

  1. JÓL jegyezd meg melyik helyen volt a lemez! ( a nasban)
  2. beteszed win alá.
    A) ha látja a lemezt az félsiker. A tartalmát valami ext4 olvasóval megnézheted ! Semmi partició változtató progit NE használj mert nem kell és nagyobbat árthatsz.
    B) ha nem látja a vinyót az gáz. Nem hiszem hogy meghalt volna, ( pláne nem egy frissítéstől) Sata csatlakozót sem kellett még forrasztanom, (szemben a patásokkal anno) ha felpörög még jó lehet… nézd meg a lemezkezelőben… vagy a biosban… ha össze vissza kattog az nem jó jel.

HA a win látja és ext4 olvasóval le tudod menteni akkor örülünk. De ha win látja és netalántán még a fájlok is megvannak, én visszatenném a nasba! Hátha… ugyan ilyenbe, még nem futottam bele hogy eltűnik a lemez csak úgy. Kivéve persze a meghibásodott lemez, de ez hálistennek nagyjából ez már előre jósolható… Azért egy vinyón remélem nem a legféltettebb adataid voltak… ha semmi más nem megy és már minden mindegy, akkor tedd át a nas másik portjára és ha ott meglátja akkor lehet az első satáddal van valami… (de frissítés ilyet nem csinál…) Erre szokták ismerősem mondani, hogy “dehát eddig működött” én meg azt, hogy “igen és az elromlás pont így jelentkezik…, hogy egyszercsak nem működik…”.

…igen…egyszer csak nem müködik valami…igy kezdödik…csak…
Szerintem ott kezdödik a gond,hogy már eleve nem a Nasomat “látja” ami TS230,hanem Nas 41169E-t lát…
Egyébként Hál Istennek csak egy kisérleti 500Gb os Hdd volt benne,már csak azért is mert kezdő vagyok még e téren.Van egy 4Tb os Hdd m,amin rajta van “mindenem”,azt szerettem volna párhuzamosan 2-ik merevlemezként berakni,ha már mindent értek a Nas sal kapcsolatban…
Egyébként Messengeren,viberen vagy whatsapp on el lehet érni,ott könnyebben kommunikálni…:grinning:

Rónay Gábor via QNAP Club Hungary <qnapclub@discoursemail.com> ezt írta (időpont: 2021. máj. 9., Vas 12:09):

Egy win alatt használt lemezt, ha beteszel a nasba az a saját rendszerére akarja formázni. Azaz, a Te esetedben első körben kell egy lemez a nasba, amit kötetbe teszel, (egyedül vagy másikkal, ahogy akarod) és utána a rámásolod a cuccot, ÉS az eredeti forrást szépen elteszed, mert mint olvashatod a fórumon, az ördög nem alszik… Tehát NE tedd be a 4T-s lemezt a nasba ha fontos cucc van rajta. USBn rádughatod akkor lekezeli a ntfst de amúgy az nem a nas esete.

Fura doglok vannak nálad, ha a rendszer nem a “nasodat látja”. Kerestem ezt a Nas 41169E -t amit neked lát a rendszer, nem tűnik jónak … Még a közelében sincs Qnapnak. Vedd ki a lemezt, nyomj neki egy full resetet aztán próbáld meg a Qfinderrel megtalálni. Ha szerencséd van valami félresikerült frissítés de a Dom-od még jó lesz, onnan elindul valami és a nulláról újrakezded. A VINYÓT szedd ki, mert ha mázlid van miután a Qfinder rendesen meglátja, visszateszed és mindened ott lesz…
szóval reset és lássuk mi lesz.

Azért jóa fórumon ezt megbeszélni, mert bár gyorsabb lenne másként (amiket felsoroltál egyébként egyiket sem használom, éppen elég hogy eladtam magam a google-nak) viszont így megmarad és ha más is hasonló problémába botlik akkor végigolvassa és lehet, hogy neki valahol félúton megvan a segítség / válasz. Ezért jók a szakmai fórumok mert itt nem kell nézed más ebédjét, vagy azt ahogy eteti a galambokat kamumosollyal, itt azt találod ami nagy eséllyel hasznos és érdekel és ha szerencséd van kapsz hasnos segítséget, vagy ha nincs akkor Te segítesz másoknak, hogy mire figyeljenek.

Probáltam a reset dolgot a Hdd kivéve,de csak ugyanugy van minden.Egyébként a sima reset gomb megnyomással(kb.10 mp.)nyomva,semmit nem észleltem,lehet hogy másként van a reset?
Küldök egy pár print screent,lásd mikkel találkozom
csak 1 fotot enged küldeni a rendszer,igy külön küldöm öket

Rónay Gábor via QNAP Club Hungary <qnapclub@discoursemail.com> ezt írta (időpont: 2021. máj. 9., V, 16:17):

Vass Tibor <vasskystar@gmail.com> ezt írta (időpont: 2021. máj. 9., V, 17:29):

Vass Tibor <vasskystar@gmail.com> ezt írta (időpont: 2021. máj. 9., V, 17:31):

Képernyőfelvétel (23).png

Vass Tibor <vasskystar@gmail.com> ezt írta (időpont: 2021. máj. 9., V, 17:31):

Kivettem a Hdd t leformáztam,egyszer Fat32 re,majd ntfs,majd exfat ra…de sajnos egyikkel sem ismeri fel a vinyot a Nas.Probáltam visszatettem egy régebbi firmwaret 4.5.1.1591-de ezzel is ugynaz a story!Egyébként már nem enged sem uj,sem régi firmwaret modositani.
Kicseréltem a másik vinyotartoba is de ott is ugyanaz.
Már gondolkodok hogy visszaküldöm a netes boltba,ahol vettem,mert erössen hibás -szaga-van… Tényleg már kifogytam minden ötletböl…:frowning:
De már nagyon aggodok,hogy mikor is engedek még frissitést,mert utolag többet ártanak ezek,mind használnak
Nem tudom felfogni,hogy miért nem ismeri el mind TS230,miért lát mást?