Qnap TS-231K - RAID 1

Sziasztok!

Vásároltam egy TS-231K NAS-t és egy Seagate (ST2000VN004) 2TB-os merevlemezt. Még nem üzemeltem be, de ha megteszem és fájlokat írok rá, akkor később ha vásárolok egy második merevlemezt is, akkor egybe tudom őket fűzni RAID1-be, anélkül, hogy a fájlokat törölné a rendszer?

Üdvözlettel,
Konrád

Szia Konrád!
Sajnos nem, ennyire egyszerűen nem tudod hozzáadni - és az adatok sem maradnak meg. Amikor egy RAID tömböt alakítunk ki, akkor a NAS összehangolja a merevlemezek teljesítményét és a ráírható adatokat. Így azt a legapróbb részletekig törli és új blokkokat alakít ki.
Amit esetleg javasolni tudunk, ha veszel még egy lemezt, akkor egy külső meghajtót kérj kölcsön, amire ki tudod rakni ideiglenesen az adatokat. Ebben lehet, hogy mi is tudunk segíteni, ha előre szólsz nagyjából egy héttel.

Redben, köszönöm a választ, akkor inkább madarok a könnyebb útnál és beszerzek még egy meghajtót, aztán egyből úgy indítom a rendszert.

Igen, általában ez az egyszerűbb. :slight_smile:

Üdv!
Ez így nem igaz teljesen, mert ha a régi lemezt migráljuk RAID1-be az új lemezzel, csak az új lemez fog törlődni teljesen. A régi lemez adatai pedig tükröződni fognak az új lemezre.

Ha eleve nem RAID-ben volt, akkor a tömb létrehozásánál törölni fogja a régit…
Ha meg RAID-ben volt és kihullik egy, akkor természetesen visszaírja. De a felhasználó nem ezt a második verziót kérdezte.
Megjegyzem, ha még valahogy megoldható is lenne, sohasem javasolnám egy otthoni felhasználónak, hogy ezzel kísérletezzen, és ne adj’ Isten, elveszítse az adatait.

Én pont azt a verziót csináltam már meg egy TS-228-ason, illetve régebben egy ZyXEL 325-ösön, amit a felhasználó kérdezett. Mind a kettő alkalommal hiba nélkül megoldották a NAS-ok.

Tehát “single”-ben volt a “lemez1”, rajta adatokkal, és e mellé tettem be egy második lemezt (lemez2). Majd migráltam a lemez1-t RAID1-be a másik lemezzel. Persze jelezte a NAS, hogy az új lemez törlődni fog, de a lemez1 adatait megtartva, végrehajtotta a migrálást. Tehát csak az új lemez törlődött.

Szóval ez a verzió, mint lehetőség adott.