QTier írási sebesség

Sziasztok!

QTier tárállományt állítottam be a NAS-on, de valamilyen okból írásnál mindig a lassabb tier-t, tehát a HDD-ket használja. Ha elkezdek rá másolni bármit, akkor a rescource monitor-ban látom, hogy csak a HDD-k dolgoznak, az SSD-k nem. A régebbi QTS-ben volt olyan opció, hogy Data Allocation Priority, viszont egy ideje kivették a rendszerből. Tudom valahol állítani közvetlenül, hogy az Ultra-High Speed Tier-t, tehát az SSD-ket használja alapból íráshoz?

Köszi: Csaba

Szia,

A rendszerről és a Disk elrendezésről tudnál egy pár sort írni?

A NAS: TS-832X 8GB
2 RAID tömbből áll a storage pool: 3× Samsung 860 EVO 250GB SSD Raid 5 OP:20% és 4×WD Red 2TB Raid 5. A qtier managementnél természetesen mutatja is megfelelően, hogy melyik az ultra-high speed, és melyik a capacity.
A hálózat 10Gbe.
Tesztképpen a 3db SSD-ből csináltam egy static raid5 kötetet, ezen a írási/olvasási sebesség kb 650MB/sec és 1000MB/sec.
Ha qtier tstorage pool-ban van ugyez a 3 SSD Raid 5 tömbben, akkor a rendszer nem használja, másoláskor egyenesen a HDD-kre ír, ez látszik a resource monitorban. Az SSD köteten jelenleg kb 17% szabad hely van.
És természetesen be van kapcsolva a megosztott mappánál az auto-tiering, látni is a neve mellett a kis réteges kockát.

Szia,

Miután a pool Qtier-re lett állítva addig nem is fog ssd-re írni, az első ütemezett automatikus beállítási feladat el nem kezdődik.
A Qtier frissítés után létrehozott kötetekkel nem lesz gond.

Köszi az infót!
Ha jól értem, akkor a probléma az, hogy a kötet már készen volt a pool-ban, mikor én upgradeltem QTier-re? Mondjuk ezt ki tudom próbálni, mert még van szabad hely a pool-ban, tudok létrehozni egy új tesztkötetet.
Amúgy a QTier Auto Tiering-ben a Schedule settings-nél Atuomatic data tiering van bekapcsolva, és ha rányomok a statistics-re, akkor látom is a grafikont, hogy minden nap éjfél körül mozgatja az adatokat.

Igen egy új kötettel gyorsan ellenőrizhető, ha úgy nem lesz jó, akkor máshol kell majd a megoldást keresni.

Meg is csináltam: új thick volume a qtier storage pool-on, új shared folder rajta (Auto-Tiering engedélyezve), ugyanúgy csak a HDD-ket használja. :frowning:

A Qtier multi-storage felügyeleti rendszer lehetővé teszi, hogy a legaktívabb adatait csak a nagy teljesítményű tárolómeghajtókon tárolja. A technológia a tárolást három szintre osztja:

    1. szint - SSD (SAS / SATA) (nagy teljesítményű meghajtók)
    1. szint - SAS merevlemezek (nagy kapacitású meghajtók)
    1. szint - SATA vagy NL-SAS meghajtók (nagy kapacitású meghajtók)

A Qtier automatikusan az aktív adatait az 1. szintű nagy teljesítményű meghajtókra, a kevésbé aktív adatokat pedig a 2. és 3. szintű nagy teljesítményű meghajtókra köti át.

Ha lehetővé teszi az automatikus rétegezést a tárolókészlet létrehozása során, akkor jobb teljesítményt érhet el. A technológia az adatokat a következő módon tárolja:

  • A legtöbb hozzáférést adatot az 1. szint tárolja - flash / SSD
  • A normál aktivitási adatokat a 2. szint - SAS meghajtók tárolják
  • A legkevésbé hozzáférhető adatokat a 3. szintű SATA meghajtók tárolják

Figyelembe kell venni, hogy ha nemrég lett a rendszer újratelepítve és esetleg nincs gyakran használva akkor még nincs mit optimalizálni

1,5 hónapja hoztam létre ezt a QTier tárolási rendszert, előtte statikus kötetet használtam 4 HDD-vel raid5-ben. Napi használatban van a NAS irodában, napi jópár giga adatot mentünk rá, összesen 3,5TB adat van rajta. Sajnos azt tapasztalom, hogy a QTier működése elég megfoghatatlan más számára is, sokan erről írnak a qnap angol fórumán is. Én azt gondoltam, hogy a QTier úgy működik, hogy alapvetően az SSD-ket használja írásra és a legutóbbi adatok is onnan olvashatóak vissza, és csak akkor teszi le HDD-re, ha az SSD group kezd betelni. Hiszen előbb-utóbb betelik…
Sajnos semmi paraméter nincs arra vonatkozóan, hogy mit kezeljen úgy, mint “Hot Data”. Valakinek csak 1 napnyi adat számít “hot”-nak, valakinek 1 heti, valakinek egy havi. Ez a felhasználási módtól függ. Ezt már jeleztem a Qnap-nak is, de nem veregettek hátba az ötelért :smiley:

Igazából az én tapasztalatom az, hogy a gyakran használt adatokat tekinti “Hot Data”-nak. Valamelyik kommentemben már írtam, hogy fotókkal dolgozok főleg, ott valóban amely képeket többször nyitottam meg, retusáltam, ott azokat jóval gyorsabban töltötte be.
Azonban én is elkövettem egy hibát az SSD cache telepítésénél még az elején (persze ez orvosolható nagyon gyorsan), mégpedig, hogy azokat is RAID-be raktam. Holott tök fölösleges, semmilyen előnnyel nem jár. Sokkal célszerűbb itt is egy írási és egy olvasási SSD-t kijelölni.
Voilá, máris gyorsabb lesz. Ja, csak mint infó, természetesen komolyabb switch / router kell hozzá. Akár nem árt a 10GbE mondjuk…

Azóta válaszoltak neked?