QTS 5 hiba DNS ERROR

Erről érdemes lenne egy felhívást készíteni! Most derült ki számomra, hogy nem a Qfirewall hibás hanem az 5-ös QTS! Több gépen okoz DNS hibát.
Bővebben itt olvastam róla én is!
https://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=50&t=161124

Végül úgy tűnik a hibát sikerült elhárítani.
Sajnos az automatikusan letöltött és frissített QTS 5-ben hiba van.

Egyes esetekben DNS hibát okoz.
Megoldás, hogy frissíteni kell a frissebb QTS-re. Ezen az oldalon keresd ki az általad frissíteni kívánt eszköz típusát.

Töltsd le a legfrissebb QTS-t.
Lépj be a NAS webes felületén és a Vezérlőpult > Belső vezérlőprogram frissítése lehetőségnél töltsd fel és telepítsd az új vezérlőprogramot.

Sziasztok egy kis segítséget szeretnék kérni a Google böngésző nem enged be ipari cím alapja a qnapbe. Nem biztonsàgos :frowning: ez mitől lehet? És mivel lehetne orvosólni? Előre is köszönöm a segítséget.

Tudnál lőni egy képernyőképet pls?

Csak annyit ír, hogy nem biztonságos?

Van az oldalon alul egy “Speciális” gomb, amire kattintva alul megjelenik egy link, hogy “Tovább a … webhelyre (nem biztonságos)”?

Ha ide kattintasz, akkor tovább enged a bejelentkező oldalra?

Sziasztok,

Sajnos nekem nem tűnik úgy mintha javítva lenne.:frowning:

Az összes létező nasomon rendszeresen találkozom az alábbi hibával:
Qnap_DNS

Nagyon furcsa, és nem nagyon találok rá megoldást. 5.x -en és 4.x-en is csinálja és csinálta. Belső hálózaton látszik az eszköz. Teljesen más hálózatok teljesen más tűzfalakkal, teljesen más QTS verrziók. Az a fura hogy egy konkurens gyártó NASa is teljesen hasonló hibát dob fel, szine a Qnappal egy időben. Pl. frissítések után… Mivel ez több helyen előfordul és random ( nem tudni hogy és miért ) megoldódik a dolog. Ami nagyon furcsa, hogy azokon a helyeken ahol belefutok ebbe a hibába azonos gyártójú de nem azonos típusú tűzfal van. Zyxel. Most pl. volt egy áramszünet és ezzel fogadott az eszköz, ami azért kellemetlen mert ezen van beállítva a vpn és ehhez kapcsolódnak a kollégák. Az itthoni egyik 5.x es eszközöm dettó ezt csinálja. A másik 4.xes az esetek felében, bekapcsoláskor azonnal. Mindenhol 8.8.8.8 vagy 1.1.1.1 és plusz egy szolgáltatói DNS van beállítva. Van ahol nem zavaró a jelenség de van ahol nagyon is. Megoldások:
DNS -ek átírása és az van amikor segít, ha visszaírom utána azokat amik benne voltak, akkor már működik azokkal is. Megnézem majd, hogy ahol már tűzfalak vannak ott mennyire fordul ez elő, mert lehet hogy másol is előfordulna, csak ott tiltva vannak azok a szolgáltatások ahol esetleg kiderülne.
Találkozott valaki hasonló esettel?
Onyan néha van hogy a google DNS valamiért nem szolgál ki, de ezért van beállítva másik kiszolgáló is… Talán azóta kezdődtek ezek amióta belépett a képbe a virtual switch dolog… de lehet hogy ez csak téves emlék. Ha a Renszerben lenne, már csak megoldották volna… vagy valakinek frissítés után nem csinálta többet?

Köszi szépen
Gábor

Véletlenül nem Vodafone-os interneted van? Csak mert ugyanez a hiba volt nekem. Aztán valamit ki kellett kapcsoltatnom és láss csodát, máris megjavult és elértem…

A voda netet hagyjuk…D Hálistennek nem, Diginél és Telekomnál is ez van. Google és Cloudflarenál is, ha kézzel írom be a szolgáltatói DNSeket akkor is:(.
Igazából nem érdekelne a probléma, de a kétfaktor miatt nem árt ha pontos az óra… a fura az hogy ha an ntp-t is ipvel írom, azok sem mindig tudnak kommunikálni. Viszont belső hálózat az mindig pepec. Keresem… keresem… keresem az okot.

1 kedvelés

Ha megvan, ne tartsd magadban!!! Most éppen én sem érem el távolról. Marha fura.

Ahogy a művelt kínai mondja: “working in progress”… hol előjön hol nem. Hol kilát hol nem. Már az is megfordult a fejelmben hogy egy kollégám szivat. Kitoltottam mind de nem segített:) Google DNSel régen volt olyan érzésem mintha valahogy figyelte volna a kéréseket és “túlhasználat” után egyszerűen már pingelni sem engedett adott ipről, de pont ezért 2-3 szolgáltatót használok. Összefüggéseket sem látok, a működő állapot és a nem működő állapot beállítsai közt. Minden eszközön minden változatlan konfiggal van. Közben előjött egy olyan hiba, hogy FIX ips eszközök nem láttak netet. Ez lehetett volna ok hiszen a NASonkal az van, ám az megoldódott de továbbra sem lát dns-t.
A necces az hogy munkaidőben nem sokat tudok rajta piszkáni mert ugye dolgozás van, este meg már nem biztos hogy ehhez lenne kedvem. :smiley:

Qnap_DNS2
Ez a másik ami fogad. Ezen az eszközön messze 5.x fut direkt nem pipáltam be hogy ne jelenjen meg. Javítottak valamit és amióta nekem ez az üzenet néha megjelenik, kb azóta van a DNS hiba.
Most újraindítottam egy eszközt és kb újraindulásonként ( frissítésenként vagy ez vagy a másik üzenet ) megjelenik.

Boldog karácsonyt. :slight_smile: Most van az a helyzet, hogy egy nas, áramszünet után sikeresen újraindult. Csak 200km-re van, olyan helyen ahová nem lehet csak úgy bemenni. Fut rajta egy virtuális gép. ( több ) az egyiket frissítettem és leálltottam, hogy lementsem. Amikor menteném, nem tudok belépni az eszközre. HOPÁÁÁÁ két faktor, nem lát ki a gép, nincs óraszinkron, nem jó a kétfaktor.
Mi a teendő? SSH-n próbálom rebootolni mert akkor újraindulnak a virtuál gépek de most így karácsony napján ez elégg necces, mondjuk így sem vidám mert futnk kéne a szolgáltatásoknak…
segítene valami ötlet mert már jönnek az smsek hogy “valami nem oké”. :smiley:

Megoldás: SSH. Teljesen érthetetlen módon SSHn nem kért 2 faktort. ( nem emlékszem hogy bárhogy állítottam volna, hogy SSH-n ne kérje, ez hiba lenne de most megmentett. )
Szóval így sikerült belépni. Nincs virsh hogy azzal tudj bármit is kezdeni. Nézegettem fórumokat hogy hogy lehet felbrézelni de ehhez most nem volt türelmem. Nézem az időt és 30 mp eltéréssel pontos. Okés. Akkor 30 másodperces csúszással próbálom a kódokat beírni és ha mázlim van kifogom azt a pillanatot amikor pont megvan a szinkron és még van 1 másodpercem rá hogy elküldjem a kérést. Hatodikra sikerült. szerencsére, hogy be van állítva az ipm, hogy 100 próbálkozás után se tiltson le, máskülönben ezzek vége is lett volna a játéknak, ipcsere, és garantáltan az új ipvel is gond lett volna szóval csak tetéztem volna. Sikerült a belépés a webes felületen ahol ez fogad:
image
Ahogy már írtam két külön dns van beállítva folyamatosan rotálok 4 dnst google, cloud, digi és még egy negyedik szolgáltatóét. Nem értem. :frowning: A lényeg, karácsonkor nem dolgozunk…
Kellemes ünnepeket és munka mentes pihenést, megyek és kiheverem a 30 perces infarktust.

Most mondanám, hogy igazuk van azoknak akik nem használják a kétfaktort de mégsem :slight_smile:

1 kedvelés

Boldog karit neked is!
Amúgy én is pont belefutottam ebbe. Be kellett küldenem egy embert, hogy indítsa újra a NAS-t. Nálam IP ütközés volt, mivel a QNAP router (mármint fizikális router) firmwaret frissített és utána volt valami huncutság, ami miatt nem láttam a NAS-t. Gondolom beragadt valami a NAS-nál…

Egyszer nagy tételben kellett vásárolni egy bizonyos hálózati eszközt. Nem kevés pénzért, telepítettük őket szépen, majd az eszközök fele elkezdett furán viselkedni. Két hónap debug után meglett az összefüggés, a hajunk hullott, aztán a gyárótt beengedtük a hálózatra nézte nézte ő is, felvették a hibát, mivel tudták reprodukálni több alkalommal is. Lett frissítés. Nagyrészt megjavultak a hibák de még maradt a rendszerbe egy két hasonló jelenség. Ez így egy évig ment. Aztán jött egy frissítés, amiben megont előjött ugyan az a hiba. :slight_smile: Kiderült, hogy a gyártónál kicsit több szálon mentek a fw frissítések és javítások mint kellett volna, és néha más szálat frissítettek mint kellett volna. Aztán az ezköz nagyon gyorsan EOL lett. Utólag már csak jó mókának tűnik de akkor nem volt az, mert rengeteg idő és energia ment el rá. Most is kicsit tanácstalan vagyok. Egyébként egy reboot után ( frissítés ) felállt a nas ellenben teljesen elérhetetlen volt. Ami természetesen akkor amikor ember nem volt a cégnél. A furcsa az volt, hogy a switchen sem világított a led, hogy rá van kapcsolva a nas. Annyi volt, hogy kihúztam a kábelt majd visszadugtam és rögtön helyreállt a kapcsolat. Ez az egész virtual switch dolog szerintem egy fura katyvasz ami okozhat ilyen problémákat. Fura az hogy nem minden környezetben jön elő a probléma. A fenti más gyártós történetnél az volt, hogy a netszolgáltató eszköze ( bizonyos típus) bootoláskor olyan infót küldött az eszköznek amitől az elhasalt. Tehát amikor áramszünet volt a két eszköz nem indulhatott el egszerre hanem elsőnek a szolgáltató eszközét kellett megvárni amíg teljesen feláll és csak utána lehetett indítani a másik eszközt. Jelen esetben a belső hálón minden látszik szépen, minden ellátja a feladatatát csak ne legyen leállás és ne kelljen kilátni mondjuk az óraszinkron minatt. Pedig kéne:)
Szegény kolléga utazott pár percet egy félperces műveletért… át tudom érezni az örömét:)
Most az a kérdés, hogy hogy mentsek és frissítsek mindent, ha frissítés után újra kell indtíani mindent és ha nem lát hálót akkor sem belépni sem távolról dolgozni nem tudnak a kollégák. Bemenni meg csak jövőre fog bárki is :smiley:

Hát nézd. Értem a problémát, és ugye nekem is ez volt. Viszont egyszer fordult elő. Tudom, addig nem éred el, félreértés ne essék, ez sem jó…
Megjegyzem, gondolom a Synology-ra gondoltál, mert azt tudom, hogy náluk volt ilyen nem egyszer. Meg utána az a procis blama, stb…

Két szálon fut a történet. Az egyik a meló-s eszközök másrészt az otthon használt eszközök. Van köztük átfedés több okból is. A jelenség ua. Most éppen ott tartok hogy a cégnél ha fix ipvel konfigolok fel egy klienst akkro az nem lát ki. Ilyen szempontból mondhatni a tűzfal a hunyó. Jelenleg ezt az urányt követem, Qnap egyelőre csak vár…
Otthon viszont pont hogy nem ez van. Ott a Qnap nem lát ki. Akár fix akár nem. Tehát lehet innen is valami hiba, meg onnan is valami hiba. Nézegetem a logokat és kutatok, hogy mikor jelentkeztek ezek és lehet e valami összefüggés egyelőre a tűzfalat szedem darabokra, az otthon téma most nem érdekel.
Nem, a fenti eset nem a konkurencia volt. Synology eszkööket is használok pro és kontra, kínzom azokat is, meg ugye néha alkalmazkodni kell a helyi szokásokhoz, van ahol nincs beleszólás az eszközhasználatba, ezt kapod ezzel dolgozz alapon kell megoldani:D A szóbanforgó eszközök vpn tűzfalak voltak, amivel a telephelyek lettek bedrótozva a központba.
Ilyen ez az informarika… ahány rendszer annyi probléma:D

1 kedvelés

Okés pár nap logtúrás után szerintem ennek a környezetnek a problémája megoldódott. A dolgot nehezítette hogy a probléma fokozatosan állt elő, és a NASnál csúcsosodott ki, a fentiek miatt.
Szóval. Tűzfalon a bekapcsolt MAC Bindig okozta. (98% eséllyel) Az hogy ez miért és milyen frissítés vagy konfig miatt kapcsolt be, még nem tudom (erre már nincs energiám ) de ezt kikapcsolva helyreállt a rend. QNAP úgy néz ki kilát, egy szót nem szól, azóta visszatértek a rendszerüzenetek és beállt a normál máködés.
Érdekesség, hogy annak ellenére, hogy az óra szinkronban van, a kétfaktornál az a jelenség, hogy a telefonon amikor kódot vált, az eszközön villámgyorsan kell beírni az ELŐZŐ kódot… ez fura mert mindkét eszköz azt mondja hogy szinkronban van mindennel. Szóval 99%ban megoldódott a probléma.
Ámde, most elkezdtem áttúrni a home környezetet mert itthon van MAC bindig több okból is. Most éppen minden lát mindent ám jött egy ilyen üzenet:
App Name: Network & Virtual Switch
Category: Infrastructure
Message: [Network & Virtual Switch] Failed to connect to the internet. System default gateway “Virtual Switch 1” and all adapters failed to connect to the internet after checking NCSI.
Ami azért érdekes mert az üzenetet azon az adapteren át küldte. Ilyenkor ugye ez visszamenőleges tehát nem akkor küldi amikor nem tudja, hanem akkor amikor megint kilát a netre, ellenben a kettő közt nem történt semmi extra, ha csak pont akkor nem volt egy internet szakadás…
Tehát első körben nézzétek meg azt a fránya MAC Bindinget.
Remélem segít!

1 kedvelés

Ismét frissítés ismét új jelenségek ezúttal otthon. Download Station 10 letöltésből 3 leindul a többi várakozik, ami lejön visszafelé nem küld semmit. Majd jön egy üzenet: Date/Time: 2023/02/03 17:03:21

App Name: Network & Virtual Switch
Category: Infrastructure
Message: [Network & Virtual Switch] Failed to connect to the internet. System default gateway “Virtual Switch 1” and all adapters failed to connect to the internet after checking NCSI.

Felröhögés. Router megnéz be van kapcsolva a mac ip kapcsolás csak nem úgy hívják de jelen esetben kell, hogy legyne mert van pár cucc aminek nem lehet fix ipt adni mert lehal. ( Ilyen pl a volumio… …?.. és még pár kínai okos cucc amit szereték kordában tartanni szabályokkal és hogy véletlen sem tudjon más ipt kapni ) . Egyébként meg van hogy simán működött. Tehát folytatódik a játszadozás csak más környezetben. ( Backup NASon, régebbi rendszer, régebbi Letöltő központ, elidul minden , de azon meg a már korábban említett nem tölt vissza jelenség van amire már nem is lesz megoldás ellnben az a nas nem jelzi a fenti hibát és működik )
Azért egy csőtörést egyszerűbb megtalálni.

1 kedvelés

:joy: Bocs, de amikor a “csőtörést” elolvastam, felröhögtem…

Sajnos van folytatás:D olyan ez már mint egy szappanopera. Két hete jött elő ismét. Talán egy vagy másfél éve mintha már lett volna, azóta nem jött elő, de most egy hete igen.
Egy filmet néztünk volna, a média könyvtár megosztásból. LG tv smart share funkción keresztül. Ez eddig nagyon régen volt olyan, hogy fim nézés közben egyszerűen megszakadt a kapcsolat, a film leállt, eltűnt a NAS a Tvn elérhető eszközök közül ( közben pingelni lehet, a routert szintén, gépről elérhető stb…. A két eszköz közvetlen kapcsolatban van a kábelek fixek! ) majd közel 20-30 másodperc múlva újra elérhető, vissza lehet menni a megfelelő könyvárba és indítani előröl, ugyanis ha nem megfelelően ( stop ) van leállítva a Tvn a film akkor nem tudja ott folytatni ahol abbahagyta. Normális leállítás esetén napok múlva is ott tudom folytatni ahol éppen tartott a film. Ez akkor kellemetlen ha a gyerekek kizökkennek :slight_smile: és azonnal akarják a folytatást és akkor amikor ez a műsor utolsó 15 percénél történik és nem lehet gyorstekerni ám léptetni kell 10 mpnként ami elég kényelmetlen… Ilyenkor jön egy mail:

App Name: Network & Virtual Switch
Category: Infrastructure
Message: [Network & Virtual Switch] Failed to connect to the internet. System default gateway “Virtual Switch 1” and all adapters failed to connect to the internet after checking NCSI.

Nem tűnik úgy mintha elmenne a net. Mire ilyenkor a géphez ugrom minden stabilnak látszik. Egy alkalommal megfigyeltem azt, mivel tök sötét volt, hogy az egyik okos eszköz abban a pillanatban szintén jelezte hogy elment a net! Ellenben miután ezt elkezdtem figyelni, az az eszköz már nem jelzett amikor viszont a NAS igen.

Nem igazán értem hogy ha elmegy a net, akkor az miért érinti a közvetlen két eszköz közötti stream folyamot. Gondoltam arra is, hogy a két eszköz közötti kapcsolatnál az adatfolyam miatt valahol egy bit félremegy és ez okoz egy resetet valamelyik oldalon, látszólag ez a NASnak fáj. Ezt nem tartom elképzelhetőnek, hiszen egy hálózati tárnál nem gondolom hogy ilyen előfordulhat amikor mondjuk egy időben 20an használják jóval nagyobb forgalom van mint egy 1,5G átvitelénél másfél óra alatt.
Néztem a fájl formátumát, hátha a kódolások miatt belekerülhet olyan karakter ami gondot okoz, nem találtam kapcsolatot, minden ismertebb formátumnál előfordult. Nem nagyon van ötletem. LOG szerverre nem jön üzenet ami jön az hasonló mint a mail, nem elég informatív.

Most még azon gondolkodom, hogy a NASról indítok egy pinget film előtt mondjuk a google felé a gépről is és valamint a két eszközről egymás irányába és még a router felé valamit a routerről kifelé és akkor legalább azt meglátom hogy hol hal el a kapcsolat.

Tapasztaltatok hasonlót? Fim nézés közben?
Köszi szépen
Gábor