SSD-t vagy HDD-t rakjak a NAS-ba?

Sziasztok,

Na most én is elbizonytalanodtam. Egyre inkább elérhetőek az SSD-k a NAS-ba és én is arra gondoltam, hogy az új konfigurációba SSD-t rakok.
Erről mi a véleményetek?

A magam részéről maradnék az HDD-nél. A SSD nagyobb sebessége nem feltétlenül hozna akkora előnyt (főleg otthoni használatra), hogy amiatt megérné SSD-t használni, élettartama és elérhető mérete szerintem kisebb (legalábbis emberi áron), fajlagos költsége viszont több. Akkor meg minek.

Jaja. Nekem is ez a bajom. Bár láttam most 7,valamennyi TB-s SSD-t, és “csak” 300K volt. De azért elgondolkodtam rajta. Ugyanakkor kellene belőle 4… szóval utána el is vetettem.

Szóval inkább maradok az IronWolfnál, ami idáig is benne volt… Csak NAS-t cserélek, meg benyomok mellé két M.2 SSD-t. Talán így jó lesz a kombó.

Egyáltalán azt nem tudom, mikor lesz jobb, ha már SSD-t raksz bele. Ez költői volt persze.

Sziasztok, :slight_smile:
Az élet nagy kérdései :D… én csatlakozom a maradok a hdd tábornál… régi jól bevált technika, jelen környezetben nem releváns az hogy az adat atomvillanásnyi idő alatt elérhető legyen, ellenben kell a nagyobb hely, adott pénzegységen belül. Erre jelenleg a HDD a jó megoldás. mondjuk ebben az időben azért fűtenek szépen. Már ha éppen működnek, úgyanis szabadság után hazaérve kapcsolom be ismét a rendszert és a nas se kép se hang. Illetve van egy hang utána úgy alszikel a hálókártyákon a led mintha lemerülne a gépen az akku… kezd kicsit bosszantani a dolog… de ez most nem ide tartozik. Csak annyiban, hogy ssdvel sem nem melegedne sem nem kattogna de akkor nem férnék el:D
Az én véleményem tehát egyelőre HDD…

Azóta már szétkonfigoltam a NAS-om :slight_smile:
Kapott még 4 SSD-t, ebből kettő cache-nek van beállítva, a másik kettő meg Qtierre. A lemezek meg Raid10-ben. Így már egész jó és a sebesség is okés. Főleg Thunderbolton meg 10GbE-n keresztül. Persze kell hozzá router is.

Ha ezt cégnél használod akkor teljesen érthető, otthonra brutális:), bár van olyan kollégám akinek egy komplett otthoni teszt környezetet húztunk fel egy nasra mindennel együtt munkára, tesztelni, de azért az átlag felhasználónak ez kb. olyan, mintha mindenkinek lenne a pincében egy F1es autója :slight_smile:
Na jó, nem azt mondom, hogy nem kéne, hiszen már érzem az itthoni cuccok határait, de amíg a melóhelyemen meg tudom oldani a munka kérdést, itthon nem érzem még ennek a szükségét. Inkább csak legyen maximálisan üzembiztos.

Fényképeket kezelek vele :wink: És otthon persze… hol máshol :wink: