SSD-t vagy HDD-t rakjak a NAS-ba?

Sziasztok,

Na most én is elbizonytalanodtam. Egyre inkább elérhetőek az SSD-k a NAS-ba és én is arra gondoltam, hogy az új konfigurációba SSD-t rakok.
Erről mi a véleményetek?

A magam részéről maradnék az HDD-nél. A SSD nagyobb sebessége nem feltétlenül hozna akkora előnyt (főleg otthoni használatra), hogy amiatt megérné SSD-t használni, élettartama és elérhető mérete szerintem kisebb (legalábbis emberi áron), fajlagos költsége viszont több. Akkor meg minek.

Jaja. Nekem is ez a bajom. Bár láttam most 7,valamennyi TB-s SSD-t, és “csak” 300K volt. De azért elgondolkodtam rajta. Ugyanakkor kellene belőle 4… szóval utána el is vetettem.

Szóval inkább maradok az IronWolfnál, ami idáig is benne volt… Csak NAS-t cserélek, meg benyomok mellé két M.2 SSD-t. Talán így jó lesz a kombó.

Egyáltalán azt nem tudom, mikor lesz jobb, ha már SSD-t raksz bele. Ez költői volt persze.

Sziasztok, :slight_smile:
Az élet nagy kérdései :D… én csatlakozom a maradok a hdd tábornál… régi jól bevált technika, jelen környezetben nem releváns az hogy az adat atomvillanásnyi idő alatt elérhető legyen, ellenben kell a nagyobb hely, adott pénzegységen belül. Erre jelenleg a HDD a jó megoldás. mondjuk ebben az időben azért fűtenek szépen. Már ha éppen működnek, úgyanis szabadság után hazaérve kapcsolom be ismét a rendszert és a nas se kép se hang. Illetve van egy hang utána úgy alszikel a hálókártyákon a led mintha lemerülne a gépen az akku… kezd kicsit bosszantani a dolog… de ez most nem ide tartozik. Csak annyiban, hogy ssdvel sem nem melegedne sem nem kattogna de akkor nem férnék el:D
Az én véleményem tehát egyelőre HDD…

Azóta már szétkonfigoltam a NAS-om :slight_smile:
Kapott még 4 SSD-t, ebből kettő cache-nek van beállítva, a másik kettő meg Qtierre. A lemezek meg Raid10-ben. Így már egész jó és a sebesség is okés. Főleg Thunderbolton meg 10GbE-n keresztül. Persze kell hozzá router is.

Ha ezt cégnél használod akkor teljesen érthető, otthonra brutális:), bár van olyan kollégám akinek egy komplett otthoni teszt környezetet húztunk fel egy nasra mindennel együtt munkára, tesztelni, de azért az átlag felhasználónak ez kb. olyan, mintha mindenkinek lenne a pincében egy F1es autója :slight_smile:
Na jó, nem azt mondom, hogy nem kéne, hiszen már érzem az itthoni cuccok határait, de amíg a melóhelyemen meg tudom oldani a munka kérdést, itthon nem érzem még ennek a szükségét. Inkább csak legyen maximálisan üzembiztos.

Fényképeket kezelek vele :wink: És otthon persze… hol máshol :wink:

Sziasztok,
nekem egy 4 TB-os WD Red Plus merevlemez van egy TS-233-as NAS-ban. Gondolkodtam egy kisebb SSD beszerzésén a rendszer gyorsítására. Néha szörnyű ahogy nyekereg az adatok írásával és olvasásával és olyankor nehezen elérhető. Lenne értelme egy 250 GB-os SSD-t rakni a merevlemez mellé? Gondoltam arra, hogy az SSD-re telepíteném a rendszert és az adatok maradnának a merevlemezen vagy cache-nek vagy Qtierrel beállítva. Mi a véleményetek?

Én nem javaslom, hogy RAID nélkül használd a NAS-t. Ugye ezzel pontosan elveszíted azt, hogy mi van akkor, ha tönkremegy az egyik lemez.
Viszont, ha a Red Pro nagyon “nyekereg”, az eléggé fura. Azért is, mert ha azt mondanád, hogy ez egy Seagate, aminél természetes az, hogy kattog, ez a WD-re, még a Pro esetére sem nagyon mondható el.
Illetve a két technológia között az is a különbség, hogy a Seagate a fejet bent tartja még nyugalmi állapotban is a lemez felett, jobban mondva szó szerint, szerint szinte a lemez központi rögzítési pontja mellett, és nem csökkenti a fordulatszámot (így azonnal reagál az adatkérésre, vagy az írási parancsra), addig a WD egy energiatakarékos állapotba kerül, ahol kihúzza a fejet a lemez felül. Így amikor bármilyen parancs érkezik, újra fel kell, hogy prögesse a lemezt, és be is kell húzni a fejet a lemez fölé. Itt lehet benne valamennyi csúszás. De ha sok van, az semmiképpen sem normális.
Javaslom, hogy ellenőrizd le a HDD-k állapotát.

Köszönöm a választ. Naponta ütemezve van a gyors teszt. Az adatok nem mentésre vannak, inkább torrentezésre használom a NAS-t. Elvégeztem a teljes tesztet. 7 óra alatt lefutott és nem talált hibát.

1 Like

Ja. Ok. Akkor meg igazából mindegy. Max. majd le kell torrentezni megint :slight_smile: