TS-251D 2G vs. 4G

Sziasztok,
nagyon szeretnék egy NAS-t és a QNAP tudja amire nekem szükségem lenne.
A TS-251D modell ami tetszik, de nem tudom, hogy a memórián kívül is van-e bármi különbség a 2G és a 4G gépek között.

Jelenleg kb. 50-60 ezer forint különbség van a kettő között és én a specifikációkban egyedül a memória modul méretét láttam eltérésként. Valóban ennyi a különbség?

Az azért nagyon cink lenne, mert megveszem a gyengébbet, vagyis a kevesebb rammalt szereltet és rendelek mellé még egy DDR4 4gb-os ramot és akkor ott vagyok 8-10 ezer forint különbséggel, mintha az alapból 4gb ramosat vettem volna?

108 ezer most a 2G + 8-10 ezerért a 4gb ram = max. 120 ezer összesen
162 ezer kb. a 4G

Nagyon nem mindegy szerintem, hogy melyiket veszi az ember. Ha csak a tényleg a ramban van különbség, akkor nem kérdés, de tényleg csak a ramban van különbség?

Köszi előre a válaszotokat!

Szia @takacs9790!

A két modell között csak a memória jelenti az eltérést. Az említett NAS SODIMM kialakítású DDR4 memóriákat támogat, amely a 2 foglalatnak köszönhetően bármikor bővíthető, azonban a processzor kialakításából adódóan mindez maximum csak 2x4 GB-os (összesen 8 GB), 2400 MHz-es konfigurációig valósítható meg.

Szia @bazsko!

Köszönöm a megerősítést.

Úgy gondolom, hogy kezdetben 4gb elég lesz, mert csak adatok tárolására és HDMI porton keresztül 4K alatti filmek megtekintésére fogom használni.

Levelezés kiszolgálására szerinted alkalmas lehet? Vagy nem célszerű erre használni?
Nem szükséges, csak kíváncsiságból.

Köszönöm előre!

Szia,

A technikai specbebn ez van: TS-251D | Hardware Specs | QNAP
System Memory 4 GB SO-DIMM DDR4 (1 x 4 GB)
Maximum Memory 8 GB (2 x 4GB)
Memory Slot 2 x SO-DIMM DDR4
For dual-DIMM configuration, you must use a pair of identical DDR4 modules.

Tehát jól látod a kérdést. Bővíthető ahogy előttem bazsko is írta a matekod meg akár jó is lehet.

4G memória a NASoknál alapban sok mindenre elég, szóval amire leírtad arra bőven jó lesz, otthoni használatra ennél jóval szerényebb modellek is működnek évek óra gond nélkül, és remélhetőleg fognak is, 4Gbe még az is belefér ha egyszer virtuális gépekkel akarsz játszani vagy akár felteszel egy virtuális gépre egy Linux mail szervert.

Az email szerverrel kapcsolatban én inkább ezt tenném, virtuális gépre tennék fel egy Ubuntut ( mondjuk 2G memcsivel) és arra tennék fel SMTP szervert amit úgy konfigurálsz ahogy akarsz, megkötések nélkül.
Ez mellett még teljesen jól elketyeg a videó lejátszás is, ha csak nem egy komplett cég levelezését tennéd rá smapszűréssel mert akkor azért az picit tekerné a vasat.

Javaslom a virtuális játszadozást, kárt nem tehetsz vele. ( többek közt ennyi előnye van a membővítésnek, a futtatható gépek száma esetleg)

Ja és még valami. A gyártók nagyon szeretik a saját memóriákat, amivel ugye 100% a kompatibilitás, viszont néhány memória gyártó oldalán megtalálható egy kereső ami segít a megfelelő memória kiválasztásában. Azt javaslom, otthoni használatra márkás, kompatibilis, olcsóbb memória is megfelelő, de céges használatra a cége vegye meg a gyári modult, sokkal egyszerűbb az élet, nincs kompatibilitási és működési ufó jelenség, ami egy cégnél károkat okozhat. Ott nem érdemes a spórolás.

Rónay Gábor

Szia @RonayGabor,
köszönöm hálásan az alapos válaszod!

Valójában a levelezés csak kísérletezgetés céljából érdekel, nem biztos, hogy a saját, vagy a céges levelezésemet futtatnám rajta, bár kitudja. Kipróbálom és kiderül, hogy mire jutok vele.

Fő felhasználás: adatok tárolása és managelése vezetékek nélkül kizárólag Apple eszközökkel | backup | fotók | Plex media server HDMI-vel tévére kötve | időnként fájlok megosztása ügyfelekkel | torrent

Szeretném elkerülni a külső adattárolók hurcolását és a kábelek rengetegét. Ezzel párhuzamosan előfordul, hogy külföldön is tartózkodom, így főleg jó lenne, ha a vinyókat nem kellene cipelnem (nem foglalnak sok helyet, de ha csak egy poggyásszal repül az ember, akkor minden centi aranyat érhet).

Erre szerintem a válaszaitok alapján az általam kiválasztott típus simán alkalmas lesz.

Köszönöm mégegyszer!

Igazán nincs mit! Szóval simán jó lesz. Arra figyelj, hogy ha így akarod online tartani (ahogy egyébként értelme van a cuccnak) akkor olvasd végig a többi topoikban olvasható biztonsági alapokat, és azokat a hozzászólásokat akik bekaptak valamit. Ha utazol, nagyobb eséllyel futsz bele idegen helyeken kamu wifibe vagy olyan hálózatokba amit ki tudja ki és hogy kezel.
A nast nyilván vezetékkel kapcsolod a routerhez de azért hagyj elől egy kábelt mert ég és föld a wifi után az amikor rádugsz a gépre egy kábelt és nagyjából az egy órája wifin küzdő szinkronod két perc alatt végez, egyébként videó nézésnél a TV is jobban örül neki! (én megrögzött kábel fanatikus vagyok! Meggyőzhetetlenül vallom, hogy nagyon kényelmes a wifi a WCn nézni a tiktokot, minden másra ott a kábel! :smiley: De ez nem ide tartozik.) Jó cuccot választottál csak nagyon figyelj a biztonságra mert vannak megmagyarázhatatlan történések, aminek szomorkodás a vége, online ( ahogy egyébként érelme van a cuccnak…. ) többszörösére nő a rizikó, mintha csak otthon mentegetnél rá!
Kiemelten figyelj az ügyfeles fájlmegosztás kérdésre!

@RonayGabor köszi a tippeket!
Külföldön is saját netről fogok nyomulni, illetve ha kinti wifiről, akkor kizárólag otthoniról (édesanyám él kint), nem a sarki mekiből.

Persze, mindent elolvasok és megfelelően beállítok, mert konkrétan a megélhetésem lesz rajta és mondhatni az életem egy része is.

Én is ahol lehet, kábelt használok. Tévére HDMI-vel kötöm (nem okos tévé), viszont mivel a nappaliban lesz, az “iroda” pedig a hálóban van, ezért a gépre csak nagy ritkán lesz (ha lesz) kábellel kötve.

Szeretnék meg két külső vinyót is rákötni. Egyet a backupnak, egyet pedig a torrentnek, hogy ha nem muszáj, ne a HDD-k kopjanak emiatt. A külső vinyó is HDD, de azt kevésbé sajnálom erre a célra. Ez így működőképes szerinted 0-24-ben?

"mert konkrétan a megélhetésem lesz rajta és mondhatni az életem egy része is.’ Azért ezt gondold át! Nekem is így van, de átszinkel a cucc egy másik eszközre ami 100kmre van, így már kicsit “nyugodtabb” az ember. Jó a külső vinyó, egy 5400as halk cucc elketyeg simán, egy pedig a mentésnek, teljesen jó, én wd passportot használok… Tehát működik. Ami fontos, ott backupból nincs olyan hogy elég. Különösen most, nézem a logokat és keletről jön minden.

@RonayGabor
Persze, lesz biztonsági mentés, rendes tűzfal stb…
Köszi a választ!

Szerintem berendelek 2*4gb RAM-ot is a NAS mellé és akkor egy ideig hozzá sem kell nyúlnom.
A processzor alapján próbáltam rákeresni, de vagy én vagyok láma, vagy nem tudom, de ajánlott típust nem találtam.

Ez szerinted jó lehet: 4GB 2400MHz DDR4 SODIMM RAM Patriot Signature Line CL17 (PSD44G240081S)

Köszi előre!

Az eszközben van gyárilag valamennyi memcsi. Érdemes mindig a gyártó oldalán megnézni a specifikációt. TS-251D | Intel kétmagos multimédiás NAS PCIe csatlakozással a NAS funkcionalitásának kibővítéséhez | QNAP (HU)
Matekold ki, hogy hogy éri meg jobban, megvenni a 4G-s modellt, és venni még egy 4es modult.
Ahogy gyorsan ránéztem úgy tűnik megéri megvenni a 2G-s modellt és hozzá a 2x4et.
Nem tudom neked megmondani, hogy az a memcsi (nem ismerem a gyártót) jó e bele ugyanis mint a laptopoknál, simán előfordul, hogy köszöni nem kér abból a memóriából az eszköz. Anno én laptopokkal jártam úgy, hogy bizonyos modelleknél a gyári mellé semmit nem lehetett betenni, és amikor a gyári kikerült akkor sem volt mindegy melyik gyártó modelljét kapta meg a gép. Tehát biztosra mindig csak a gyári memcsikkel mehetsz. Mondanám, hogy ne az ár alapján keresd bele a memóriát. Nekem lehetőségem volt egy azóta már sajnos bezárt számítástechnikai üzletben kipróbálni a memcsiket, így biztosan jót vásároltam… pár kört megspórolhattam így! Ezt online rendelésnél nem tudod megoldani. Én márka hű vagyok! Ha valami egyszer bevált akkor a következő is az lesz ha módom van rá. Persze az ügyfelek pénztárcája mondja meg a lehetőségeket de ha tehetm nem változtatok a bevált ismert eszközökön. Ezt csak azért mondom mert én memcsiből Make/Model Search - Kingston Technology ettől a gyártótól veszek mindent. Biztos van jobb, rosszabb ilyen hitkérdésekbe már nem megyek bele, de sok gyártó matricája alatt ilyen memcsi van, MACbe ha nem akarsz az apple matricáért kifizetni 4x árat akkor egy az egybe mehet, a mellékelt link alapján a jövőbeli NASodba is találhatsz. Még ha konkrétan nem is találod meg a típust, olyan ritkán van, hogy az egyik modellbe jó az a mem, a másikba nem… Ettől függetlenül azt mondom, hogy cég részre, „igazi” használatra maradjunk a gyári komponenseknél, otthonra videót tárolni meg a pénztárca mondja meg.

Azért mondjuk nem tartom reálisnak az általad kinézett memória és így első találta Qnapba való elvileg tényleg kompatibilis modellek közötti ÁRSZAKADÉKOT az originál gyártrói memóriára rákeresve úgy 4-6x drágább de ezekkel garantált a tökéletes működés hosszútávon, teszlett garantált működés. Árképzési kérdésekbe szerintem ne folyunk bele. :smiley:

Bocsi, most láttam csak, hogy írtál.

Ma rendeltem meg a gépet, első körben 2gb memória lesz benne. Meglátom meddig elég, ha kevés, akkor pedig rendelek 2*4-et. Mindenképpen minőségi és ajánlott memóriát fogok választani.

Ami kérdésem még felmerült, hogy milyen szünetmentes tápot vegyek? Ebben van tapasztalatod?
Olyat szeretnék, ami áramszünet esetén, ha kezd elfogyni a nafta, akkor előtte a nagykönyvben leírtak szerint leállítja a NAS-t, hogy semmi ne károsodhasson, ne történjen adatvesztés.

Köszi előre!

Én “jó öreg” APC-ket használok majdhogynem bármilyet belőle (USBn keresztül) és szépen teszi a dolgát. Legutóbb 15e körül vásároltam asszem az 500as sorozatból. (most nézem az árát… “tán” kicsit felment??? Ááá biztos káprázik a szemem. ) Egyszer próbáltam AEG szünetmentest, az is szépen működött. APCvel nem lesz gond, akkuk csere is egyszerű nálam bevált (20év alatt kb. egyet láttam tönkremenni, de ugye régen minden jobb volt…). Más gyártóról nem tudok nyilatkozni nekem ha valami működik akkor azt veszem és kész :smiley:

Köszi a választ!

Én is valószínű akkor azt veszek, vagy CyberPowert.

Ma megjött ez a szerencsétlen NAS. Első telepítéskor még tudtam rajta internetezni, minden jó volt, de valamit elcsesztem, így jobbnak láttam újrahúzni. Legfrissebb op.rendszer van rajta.

Mår vagy háromszor újrahúztam, de egyszerűen olyan, mintha nem lenne rajta internet. A routerben UPnP-vel forwadolt néhány pontot, de nem az összeset, így a maradékot megcsináltam manuálisan (nem értem, hogy miért nem csinálta meg az összeset), de nem jó neki… megcsináltam manuálisan az összes kért portot, de úgy sem jó… App center be sem tölti az appokat, többször jelzi is hibaként, hogy nincs internet.

Küldök pár képet, hogy miképp jártam el és hogy milyen hibákat kapok.
Örülnék a segítségnek, mert így elég haragos a megismerkedés.

Az itthoni hálózat még fontos lehet. Egy Mi AloT Router AC2350 típusú router kapja az internetet, ezen nyitottam meg a portokat. A NAS egy másik helységben van egy TP-Linkre kötve, amely jelenleg csak erősítőként működik.

Köszönöm hálásan előre!
Próbáld csak meg kézzel beadni neki a DNS szervereket… az egyik legyen a google a másik meg mondjuk a szolgáltatódé. A virutális switch nem szokott induláskor jelezni hogy jaj jaj nincs net? …
A portokkal meg érdemes megnézni hogy a szolgáltatót agyon natol e? Digi néha nem oszt külső ipt, ha ők vannak, akkor egy telefon után megoldják kb azonnal, de nagyjából méshol is így megy. Tipikusan a VPN és más szolgáltatások hasalnak el a web sem talál vissza. Egy próbát megér. HA jól emlékszem akkor ha 100 assal kezdődik a Digis IPd akkor rolleren vagy és telefonálhatsz nekik… régen szívtam már velük, a telefon óta nem volt para. Olyna mondjuk volt már, hogy router rebootkor kapsz valami 100as ipt majd vált rendes külső címre.
Extrém esetben a szolgáltatód megfogja mondjuk a 80as portot nem nagyon jellemző de kis vidéki szolgáltatónál láttam már ilyet, gyanúsan azokat a portokat nem engedi neked sem, aminek amúgy lenne is értelme. 21, 80, 443… de ez csak egy mellékszáll, a “nagyok” nem foglalkoznak ezzel…
Amúgy meg ha a két routered egymásba van dugva akkor mindkettőn át kell a portokat engedni, tehát a nas azzal fog upnpzni ami hozzá “közelebb” van… a másikkal neked kell kézzel befaragni, az mondjuk fura, hogy a portok fele átmegy a másik nem, ez a két egybe kötött router okozhat meglepetéseket szép csendben. Erre van az a mondás hogy az önként vállalt szívás örömet okoz.). Majd ha mondod a részleteked akkor kibogózzuk ezt a dolgot neked:)