TS-831XU-4G-RP HDD SLOT Rendellenesség

Sziasztok!

Adott egy Qnap TS-831XU-4G-RP NAS 8*10 TB WD PURPLE HDD-vel, amely HDD-k RAID5-kötetben vannak.
A NAS-on kamerafelvételeket tárolunk 70 kamera 30+ napig. 2017-ben került beüzemelésre a NAS, azóta nem voltak cserélve benne a HDD-k, mert a teszteken mindig jó eredményt mutattak.
A mai napon szólt a NAS, hogy a 7. lemez helyreállíthatatlan hibákat tartalmaz, ezért ajánlott lenne cserélni, pirosan jelzett, mert a RAID kötet is inaktívvá vált, illetve read only módba tette a rendszer. Kicseréltem a hibásnak jelölt merevlemezt egy abszolút új , ugyanolyan WD Purple 10 TB HDD-re, a fizikai led továbbra is piros színű volt, a NAS pedig I/O hibára hivatkozva hibásnak jelölte a HDD-t, így nem is engedte a RAID tömb helyreállítását. Kételkedvén abban, hogy az ÚJ HDD hibás lenne, átraktam egy PC-be, és a Hard Disk Sentinellel letesztelve, tökéletes állapotot mutatott, így csak arra tudok tippelni, hogy a NAS-ban kattant meg valami. Rebootolni nem mertem, mert ha ReadOnly a Filerendszer, akkor nem garantált, hogy bebootoljon, az összes többi disket jónak mutatja. Nem szeretnénk adatot veszteni, mert a felvételeket bármikor számon kérheti a vezetőség, viszont így most nincs is rögzítésünk:(. Esetlegesen bármi 5let, ami előre lendítené a probléma megoldását? Backup nem jöhet szóba, 60+ TB adat mentésre kivitelezhetetlen lenne. NAS cserére gondoltam, de nem ezt a típust már nem lehet kapni, nem tudom, más típusba áttéve sorrendben a diskeket, elindulna-e a rendszer bármi adatvesztés nélkül.

Ti mit próbálnátok meg, ami biztonságos az adatokra nézve?

Előre is köszönöm a segítő hozzászólásokat!

Szia,
Ahogy nézem ez egy több mint egy hónapos post. Azóta gondolom kénytelenek voltatok csinálni valamit.
HA mentésről nincs szó akkor kicsit jobban dobog közben a szíved de meg kell ejteni a kikapcsolást. Szerencsés esetben egy hibás csatlakozással megúszod. Egyszerűen le kell állítani, fogni egy kompresszort kifújni ahogy illik… szépen berakni az új lemezt és összekulcsolt ujjakkal bekapcsolni. A másik megoldás egy nas csere, FIGYELVE a sorrendre egy lemezszámban megegyező NASba átpakolsz, észre fogja venni és megoldja,

ezt megvizsgálod és már látod is hogy miből mibe és hogy menni fog e? Ez alapján én már gond nélkül pakoltam át lemezeket.
Zárójelben mondom, hogy ha az az eszköz már 2017 óta megy, ( 6 éve) akkor illő lenne cserélni, én is a végletekig húzom a működést de ilyenkor már ott figyel a tarcsi cucc, ugrásra készen, szóval ha már cserélsz, akkor mindent is, beüzemeled az újat, arra átmentesz, és csendben lekapcsolod a régit.
Persze nekem ilyenkor szokták mondani, hogy nincs rá keret…