Antivírus használata

Üdv,
A Clamav anitivírust érdemes használni és ha igen milyen beállításokkal?
Én egy mappára próbáltam ráengedni amiben nagyon kevés fájl volt. Több óra után sem végzett a kereséssel és leállítottam. Valamit rosszul állíthattam be vagy ez az antivírus tényleg ilyen lassan dolgozik?

Nekem bár nem az van fent, hanem a McAfee, de annak kb 3/4 nap, míg végignyálazza az egészet. Szóval, lehet, hogy az ingyenes lassabb? Nem tudom, csak egy tipp. Az igazából amúgy részletkérdés, hogy kevés, vagy nem, ugyanakkor az fontos, hogy hogy indítottad el. Mély ellenőrzést kértél és mondjuk volt benne 2 bazinagy zip, benne tonnányi anyaggal, mert akkor simán. Sőt, akkor tippem sincs meddig tarthat.
Amúgy, ahogy nézem, igen a Clamav-val meglepően tovább tart a scan. Ezt írják máshol is.

Clamav nálam gyors ellenőrzés:
Known viruses: 8644893
Engine version: 0.102.2
Scanned directories: 8081
Scanned files: 56388
Infected files: 3
Data scanned: 24414.61 MB
Data read: 34269.20 MB (ratio 0.71:1)
Time: 10386.449 sec (173 m 6 s)

Nálam elég lassan ment a mai ellenőrzés is.
610 kép gyors ellenőrzése 566 perc. El se tudom képzelni mennyi lenne egy teljes ellenőrzés.
----------- SCAN SUMMARY -----------
Known viruses: 8649228
Engine version: 0.102.2
Scanned directories: 15
Scanned files: 610
Infected files: 0
Data scanned: 527.59 MB
Data read: 487.92 MB (ratio 1.08:1)
Time: 33985.310 sec (566 m 25 s)

Mondjuk ez azért gondolom függ attól is, hogy milyen a processzor és mennyi RAM van a rendszerben.

TS-233-as QNAP-om van. ARM 4-core Cortex-A55 2.0GHz processor, 2 GB RAM

1 kedvelés

Oké. Nos, csak, hogy szemléltessem…
Nekem egy eredetileg i5-tel szerelt NAS-om van. Amit persze megbuheráltam és cseréltem i7-re. Van benne 128GB RAM… És speckó hűtés.
Ezen specifikációk mellett fut le a vírusellenőrzésem (15TB) háromnegyed nap alatt. Én mindig mélyellenőrzést kérek, kizárva az óriásfájlokat (2GB feletti), mert azokból nincsen nekem. Én ugye mindent megveszek, így az ilyen óriásfájlokat letöltöm a gyártó honlapjáról az accountom alatt…
Szóval ezek alapján, nagyon is reális amit írsz. Talán nem is rossz. De ha csak fájlokat tárolsz, akkor javaslom, hogy állíts be egy munkamenetet rá - én is így tettem -, hogy azon a napon, amikor tutira kevésbé használod, akkor indítsa el az ellenőrzést. És lehetőség szerint éjjel. Hogy reggelre befejezze.

Nekem a NASokra csak gépen át kerül fel bármi is. ( Kivéve olyan backup vinyó ami már átment párszor a gépen és ellenőrizve lett.) Szóval így ha bármi olyan kerülne fel az eszközre ami káros lehet akár az ő rendszerére akár más gépre az már a felmásolás előtt kiderül. Így magán a kicsikéken nem használok külön programot rá. Sokkal inkább a saját rendszere által végzett csekkolást javaslom, a rendszere legyen biztonságban a sok feltöltött ( akár több gigás csomagolt ) fájlokkal ne küzdjön. De perszer több szem többet lát alapján jól csináljátok de nekem eszi a gépet, és teker mint állat:) Így is néha ok nélkül fel pörögnek a lemezek szinte azonnal lekapcsolás után.
Azért remélem, hogy nem az a megoldás a gyártóknál, hogy az ingyenes verziókba betesznek egy plusz delayt hiszen az nálam pont kontraproduktív lenne:)
Ez az i5 ről i7re tuning érdekelne technikailag, de ez szembemegy azzal hogy kicsi legyen, és takarékos:) meg amúgy is bosszantana ha a dell gépemben lévő évszázados i5 mellett egy i7 ülne a NASban és malmozna, szóval odafigyelek a megfelelő erőviszonyokra:D

(Amúgy az egyik eszközön egy virtuál boxban fut egy BOINC ott lehet jól jönne egy kis plusz lóerő. )

1 kedvelés

Ö. Nem tudom, de szerintem inkább maga az antivírus szoftver az, ami korlátozhatja magát, a QNAP-ról ezt nem igazán tudom elképzelni.

:slight_smile: Íme: Best 4-bay NAS/Plex server for home [Qnap TVS-472XT Upgrade] - YouTube

Én nagyjából ugyanezt csináltam, csak még beleraktam egy QM2-4P-384 kártyát, illetve beleraktam 5 darab M.2 SSD-t, és a még megmaradt egy darab M.2 helyen egy Coral TPU van még. Mivel a Google-től nem tudtam beszerezni, így azt is a QNAP-tól rendeltem meg. Jah, meg RAM-ot bívtettem még. VGA-ra nem volt szükségem, max. néha elindítok valami webes streamet, nekem inkább a kapacitás, valamint az arcfelismerés a lényeg. Hát ennyi…

Azt hiszem a TotalCar-on ezt nevezik műhelypornónak. Ez is azt bizonyítja hogy egy ilyen kis kockát mennyi mindenre lehet használni és kinek mi rajta a prioritás. Szerintem ezen a tuning úton hamar eljutunk oda, hogy lesz belőle egy brutális szerver kategóriás gép. Majd onnan vissza megint, hogy minél kisebb legyen és takarékos, majd onnan megint fel a csúcsra:). Szép körforgás. Régen egy RPiből indultunk most i7nél járunk, sosem lesz vége, ez már a megszállottság:) . Megkérdezhetem a fogyasztását? Ez most szerintem ismét aktuális téma.

Ez vicces volt. :slight_smile: Ja, végülis igen, tényleg az.
Fogyasztása? Fogalmam sincs, hogy egészen őszinte legyek. De nem nagyon hinném, hogy 200W fölé megy a legrosszabb esetben sem. Szerdán, ha gondolod pontosan meg tudom nézni, bár ugye van mögötte szünetmentes tápegység is, meg egy router. És így van igazából egy fogasztásmérő elhelyezve, mondjuk nem pont a fogyasztás miatt, hanem hogy pontosan mérje az áramkilengéseket, valamint frekvenciát.

Elég sok dolog érdekes abból amit írsz, és lenne hozzá pár kérdésem de nagyon elvinné ez a szálat… :slight_smile: maradjunk a vírusok terén. Megnézem van e valami tuning / egyéb szál.