QNAP ok nélkül újraindul

Sziasztok!
QNAP TS-128 NAS-om 1-2 hetente minden előjel nélkül újraindul. Nem tudom mi okozhatja.
Általában 1-2 letöltés vagy seed megy. Nincs túlterhelve, mert korábban azt tapasztaltam, hogy ha sok letöltés vagy seed megy egyszerre, akkor rettenetesen belassul vagy el sem érhető az eszköz.
A megjelenő frissítéseket mindig telepítem.
Találkozott valaki hasonló problémával?
Lehet rá megoldás, vagy ezt így fogadjam el?

Emellett az alábbi üzenetet kapom 2-3 hetente:

Ekkor elvégzem a fájlrendszer tisztítást.
Eléggé nyűgös így. Mindig van vele valami teendő, vagy piszmogni való, ami rontja a felhasználói élményt, mivel ekkor nem vagy csak korlátozottan használható.
Mit javasoltok? Cseréljem komolyabbra az eszközt vagy van ezekre a problémákra megoldás?

Köszönöm,
István

Szia István,

kevés a konkrétum, elsőre nem hangzik jól a dolog. Magától nagyon nem kéne, hogy újrainduljon!!
Azt, hogy a lemez nem tiszta egyenlőre engedd el, engem a nem általad előidézett újraindulás jobban izgat. Bár lehet összefüggés… ha beszívtál valamit, vagy valami áram gondod van valami cuccal, és egyébként a hibás leállás miatt szól, hogy gázos a rendszer, tehát elsőre az a reboot a nagy kérdés!
Elsőre pár dolog: Hány vinyód van? Milyen eszköz?
Másodjára: Tedd fel ezt a csodás Malware Remover-t, engedd rá, aztán ( vagy inkább előtte) nézdd meg mit látsz a cronban. Hasjonló jelenségek voltak nekem is kb egy éve, látok némi párhuzamot és ez nem jó. ( bár nekem nem újraindult de gondok voltak az alvó móddal)
Azt nézd meg, hogy mindig ugyanakkor indul e újra. Ha szerencséd van akkor valami beakadt neki valami időzítés. (ennek mondjuk rebootal fel kelle oldódni)
Ha nincs szerencséd akkor valami újraindítja. ( Ha szerencséd van akkor csak valami lemez gebasz ( de akkor sem kéne magától újraindulni) tehát nem sok szerencsét látok… ) ha nincs szerencséd valami “ül benned is” :smiley: és kis kínai tecsók nézegetik a filmeidet:)
Lehet még HW hiba, de az random időben csinálná ezt. Időzített hibát még nem láttam.
Tehát elsőre kellene pár összefüggést találni, utána lehet rámenni a javításra.

Most így fejből nincs meg hogy van e a rendszerben olyan, hogy időzített reboot ( amelyikben van az már rég rossz egyébként :D, de néha megold pár dolgot:) ).

Lehet olyan verzió is az újraindulásra, hogy elakadt egy frissítés esetleg, frissítésnél van olyan, hogy ha sokáig nem volt reboot akkor fissítés előtt csinál egyet, hogy pucolja a lomit és tisztán tudja magát frissíteni.

Bocs csak csapongok, de elsőre sokminden lehet. Csekkold a logokat mit mond amikor újraindul. Valamit kell hogy írjon. Utána kitalálhatjuk miért nem “tiszták” a lemezeid.

Közben megnéztem: Rendszer, Tápellátás, Hálózati ütemezés… ott lehet újraindíttatni, ha mákod van akkor oda van valami beállítva, aminek nem kéne. ( de nincs olyan verzió, hogy 1 random 2 hetente )

Ja és közben még egy ötlet, hibás vinyó betáp. Egyszer hasonló jelenséggel volt dolgom, ott mondjuk egy kisebb pöcköléssel elő lehetett ezt idézni:) estleg nem lehet, hogy takarításnál néha meglököd és ezzel adsz neki egy rebootot? Mondjuk ha ez hajnal háromkor van… akkor nem szóltam:) Macska ami szivat? Játszana a leddel… :slight_smile:

Gábor

Közben még egy: Van szünetmentesed? Érdemes lenne a hálózati hibákat is kizárni. Betáp, tápegység… lehet kapsz egy tüskét a hálózaton amitől a tápod lekapcsol és már meg is van a hiba. Esetleg nincs a közelben műhely vagy hasonló?

Szia Gábor!

köszönöm, hogy gondolkodtál a problémámon.Szóval az eszköz egy csodás QNAP TS-128 NAS, 1db winchesterrel, ami egy NAShoz való WD 3Gb sata.
A Malware remover tavaly szeptember óta ütemezetten minden nap hajnal 3 kor lefuttat egy keresést. A keresési naplóban nincs problémás találat.
Beragadt időzített újraindítás(Rendszer, Tápellátás, Hálózati ütemezés) nincs.
A vinyó egy rack szekrényben van a garázsban a switch mellett. Nincs mozgatva.
Abban segíts kérlek, hogy a logokat hol tudom csekkolni?

Szünetmentesem nincs.

Ma azt produkálta az eszköz, hogy a folyamatban lévő letöltések és seedelt feladatok egyszerűen eltűntek a download stationből. Se szó se beszéd. Tegnap még működött hibátlanul. Egyre biztosabb vagyok abban,hogy megy a cucc a jófogásra és nézek helyette valami használhatót.
Gyakorlatilag csak az benne a dühítő, hogy az alapfeladatait is képtelen ellátni. Nem tudom mi lenne ha úgy rendesen használnám;mert azt látom, hogy rengeteg alkalmazás van hozzá, meg a marketing emailek, hogy ilyen szuper meg olyan szuper. Csak én mint mezei felhasználó nem igazán tudom élvezni ennek az eszköznek a szolgáltatásait.
Munkahely meg két gyerek mellett nincs időm, sem energiám tutujgatni.
köszi, István

:smiley: He he, meló meg gyerek… meg hobbi, na ez is lehetne egy külnön komplett blog, beborult apáknak:D

Én nem adnám el. Csak (khm) letöltésre használod? Mert arra túl okos a cucc… mivel ez egy egy lemezes modell én az életem nem bíznám rá, max rádugva egy külső vinyóval és akkor is csak feltételes módban.

Mindenesetre érdekes történet. Az hogy garázsban van neki hulla mindegy, de a páratartam okozhat kellemes meglepetéseket. Az hogy eltűnnek a torrentek az nekem nem tragédia, ebből nem vonnék le semmit, viszont ha nincs rajta fontos kontent én gyalulnám és újra minden a semmiből. HA ez után is produkálja akkor nekem gyanús az áramod… nem indul be a közelében valami szivattyú vagy nagyobb áramot felvevő eszköz? Szárítógé… óriásflex… bár csak feltűnt volha hogy ha felxelsz elmegy az áram… nem mintha a nappaliban ez nem fordulhatna elő, de mondjuk a tv melletti konnektorban azért kisebb eséllyel “fogy el az áram”… A logot az Értesítés központ nevű valamiben találod annak is a bal oldalán legalul, mint "A rendszernaplók me… " (megtekintése ) ha neked kifér. Ott nézd át alaposan pláne azokat a bejegyzéseket ahol újraindulás van, ha nagyon nincs előtte semmi akkor az táp hiba lehet, aztán hogy azt a tápegység okozza vagy az is csak elszenvedi… kérj kölcsn egy szünetmentest…

Egyébként ha már van egy ilyen cuccod, érdemes használni, legalább egy kis szeletet a tudásának. Csak sima letöltésre… kb mintha sörétessel mennél csirkére:)

Ja és még jönnek ám a gondolatok. Pár éve talán egy vagy kettő volt valami gebasz a WD RED vinyókkal talán pont a 3Gs sorozattal !! Amit pedig kifejezetten nasokba szántak. Nem emlékszem mi volt már, de ha majd nagyon zavar utána nézek, de sokan pont akkor adták el azokat a lemezeket, ha olyan 2 év körüli a vinyód akkor akár is lehet hogy abból szériából van, és akkor “csak” vinyó. De most utána nézek neked mi is volt az a probléma.
Meg is van:
Hhogy nem mindegy az adott vinyó SMR vagy CMR technológiás-e. Az SMR-esek szétestek a NAS-ok RAID-jeiben vagy nem sync-eltek, ami miatt a Synology át is tette őket nem ajánlott kategóriába.
Tehát akkor nézd meg a lemezed. Induljunk innen. Bár egy lemezzel nincs nagyon gond a raiddel …

Gábor

Közben megnéztem ez tavaly volt a WD Redekkel… szóval ~egy éven belüli cuccokkal kell számolni. Lehet dob a lemez valami olyan idióta smartot, hogy a nas jobbnak látja a rebootot. Bár ezt látnád, a naplóban hogy helló rossz a lemezed pánik van! Én hajlok az áram gondra de remélem találsz valamit a naplóban mert így elég nehéz.

Gábor

Sziasztok!

Nekem ugyanez a problémám egy TS431-es négylemezessel.

Két-három naponta újraindul.

Használtan vettem, legújabb firmware-rel, gondolom factory reset-elve volt, mert nem voltak előző beállítások.
Vettem bele négy vinyót, azzal indítottam el, megformázta magának, RAID5-ben mennek, minden ment fennakadás, lefagyás nélkül.
Csak fájlmegosztás és DLNA van, főleg filmeket meg videókat tárolnék rajta. Torrent és hasonlók nincsenek, fontos dolgokat eddig nem tettem rá, szóval más dolga nincs, mint csendben várni, amíg hetente egyszer valaki meg akarna nézni egy filmet.

Mégis, pár naponta újraindul egy hosszú sípszó kíséretében.

Két hibaüzenet van:

  • Az egyik az, hogy váratlan újraindulás történt, pontos szöveget este megnézem
  • A másik a fentebb említett “Fájlrendszer nem tiszta.”

Tápegység langyos vagy enyhén meleg, de semmiképpen sem süt.

A cucc a konyha-ebédlő-nappaliban, magasan, egy faragott polcon pihen, mellette két routerrel, két külső HDD-vel, egy nagy switch-el, ugyanazokba a konnektorokba dugva, és mind stabilan megy, semelyik sem szokott újraindulni, szóval az áramnak semmi baja. Macska nincs. Nem lökdösöm.

Szerintetek hardverhiba és egy tönkrement példányt sóztak rám, vagy valami más lehet?

Valami ötlet esetleg?

János

Szóval ez a hibaüzenet újraindulás után…

János

Kretén egy jelenség az biztos! A logokból akkor is csak azt látni, hogy egészen biztosan nem a rendszer miatt állt le a cucc, (Indul újra) semmi előzmény és jelzés nincs az okra. Ez nálam eddig csak áramszünet miatt fordult elő, minden más esetben valamit beleír, hogy mi volt az ok… nagyon furcsa.

Beteg egy gondolat, de lehet valami kártevő is, aki gondoskodik a logról, hogy ne látszódjon a munkálkodása, de ez csak egy kósza ötlet, semmi kiinduló pont, nincs benne rendszer, sem a napokban sem az órában… ez most nagyon fejvakarós és bosszantó. Itt nem gondolok a lemezre…

Elképzelhető vagy mégsem… De meg kellene nézni, hogy mi történik amikor újraindul. Ha bekapcsoláskor nem produkálja amikor a legnagyobb az áram felvétel akkor, ez sem biztps, ha melegesés lenne, az újraindulás után azonnal ismét újraindulna mert bekapcsoláskor meghúzza a tápot. Ha semmi logika nincs az indulgatásban akkor a pont a “bármi is lehet”… azaz vissza a nullára. Én mindig az összefüggéseket keresem, van amikor kell pár hónap meg párzer log … de ez jelen esetben nem segít ahogy látom.
Ezt írtam a téma indító kollégának a felvetésre:

"Közben még egy: Van szünetmentesed? Érdemes lenne a hálózati hibákat is kizárni. Betáp, tápegység… "