Folyamatosan reszelnek a HDD-k az új, és üres NAS-ban

Üdv Mindenkinek!
Szeretnék tapasztaltabbaktól kapni némi infót a dilemmámra.
Új TS-431P2 NAS-t vettem. 3 db 4TB-os WD-t raktam bele RAID5-be.
Azon rágódok, hogy a winchesterek folyamatosan reszelnek. Nem került még rájuk adat. A kezdeti inicializálás megtörtént. Engem zavar, hogy úgy hallatszik, mintha folyamatos scandisk futna rajta. Nem szeretném, ha a winyók rövid időn belül meghalnának ettől, és az is zavar, hogy nem jelez ki semmi aktivitást, mégis rángatja a fejeket. Éjjel meg kimondottan hangos e miatt.

Ez lenne a normális működése?

Köszönöm a segítséget!
Bali Péter

Szia,
Pontosan milyen típusú WD-ket raktál bele? Mert kb. a Red-et tudjuk ebbe ajánlani, vagy a Goldot.
Amúgy a RAID összeépítésénél folyamatosan megy, ha azonban ezzel már elkészült, nem állítottál be valamilyen vírus ellenőrzést vagy valamit?
Illetve ezt a topicot olvasd el. Fontos lenne, hogy meggyőződj, nem fut-e ez a “vírus” a gépen - már ha nem frissítetted le, stb…

Ja és még van egy ötletem a kerregéssel kapcsolatban. Nem tudom, hogy hol vetted a lemezeket, de érdemes lenne leellenőrizned azokat is. Menj el a WD garancia-ellenörző portáljára és nézd meg, hogy tutira nem szürkézett, és nem valami OEM izét vettél.

Szia Gadget!

Köszi a választ!
Már mondom is: WD40EFAX Red került bele. Elvileg kimondottan NAS-ba való.
A Malware Remover nem talált semmit.
A firmware-t a legfrissebben tartom.
Külön víruskereső nincs telepítve.
Az egyetlen plusz, amit telepítettem az a Container Station.
A RAID5-ön static volume-ba van az egész 7,6TB összehúzva. (Nincs szükségem a pillanatképekre.)

Már ott tartok, hogy kiveszem az összes HDD-t belőle, és egy 1/2 terrás disk-el próbából felhúzok egy újat RAID nélkül, hogy úgy mit csinál.

A konfiguráción még semmit nem állítgattam, tehát az alapértékeken van minden.
RAID5 felhúzása → Container Station telepítése → Frissítések rátöltése (minor verziószámonként, mert egyből nem tudott 3.6-ról 5.2-re lépni)
Eddig ennyi a NAS múltja.

Igen, a WD Red kifejezetten, max 6 lemezes NAS-okhoz van, tehát a választás jó kellene, hogy legyen. Nekem Seagate Exos-ok vannak, ha ott mondtad volna, hogy reszel, azonnal mondom, hogy kezdj beszerezni füldugót, mert ott teljesen normális… sohasem kapcsolnak ki.
De a WD Red, pont hogy ki kellene, hogy kapcsoljon, X idő nemhasználás után. A Container folyamatosan fut? Vagy azt is csak AD HOC módon használod?

3.6 volt rajta? Hát ez fura. Azért általában nem tartanak raktáron annyi gépet, hogy ennyire ne kövesse a verziókat, de igazából ez mindegy.

Akkor szerintem neked ez a “lemez alvó mód” nincs bekapcsolva. De ez csak az első feltételezésem. Itt tudod bekapcsolni:

Illetve van a Resource Monitor, ott tudod ellenőrizni, hogy mi történik a lemezekkel (meg persze a NAS egyéb komponenseivel):

Ha ezek nem jöttek be, és nem jöttél rá, hogy mi okozhatja, akkor szerintem nézzük a WD garis oldalt, nézzük meg, hogy honnan vannak a lemezek. Mármint, hogy a klasszikus dealeri csatornából, vagy esetleg DELL, IBM egyéb vonalon egy eszközből szedték ki és újraértékesítették…

Elnézést elírés, nem 3.6, hanem 4.3.6 volt rajta.
Kipróbáltam egy db külön 500GB-os WD Green-el. A konfig nem azonos, de ez nem zajol annyira, mint a 3 WD Red, és ami fontosabb, nem hallom, hogy folyamatosan járna az olvasófej.
Most vagy csöndesebb, vagy valami az alapconfigban tér el.
Kipróbálom ugyanezt a felállást (1 db hdd, csak a 4TB-os Red), és nagyon kiváncsi vagyok, mert ha zajol, akkor ezek a winchijeim gázak.

ÖÖÖ. Várj egy pillanatot! A Green nagyon nem NAS-ba való. Bár, ha csak egyet raksz bele az még okés.
Igen, ezért írtam, hogy ellenőrizd a garis részt. Ott megtudhatod a sorsát a lemezeidnek. Mert, ha refurbihes, vagy valami trükkös, akkor vidd vissza azonnal. Ezeknek nem kéne reszelniük, sőt, csendesebbek mint a Seagate vagy a “HGST” - ipari WD…

Meg lett a kis hunyó! A 3 HDD típusra egyforma, de az egyiket 1/2 éve vettem abba a gépbe, amit a NAS váltott le most funkciójában. Végigpróbáltam mindhárommal egy-egy friss telepítést, és csak ez a 1/2 éves példány reszel őrülten.
Már nézem is a gariját…
Kössz a tippet Gadget! Sose gondoltam volna, hogy ez hardver hiba lehet. Ráadásul én vaksin a három egyforma típust egybe kezeltem, gondolván együtt adják ki a hangot, pedig a másik kettő nagyon csendes.

1 kedvelés