Áramszünet után eltűnt a RAID kötet - TS-419P

Volt ma egy áramszünet, Bekapcsoláskor minden meghajtót lát a rendszer, viszont a 3 lemezből álló RAID kötetet nem látja, csak fizikai lemezekként.

Milyen lépéseket tegyek? Hogyan állítható vissza az eredeti lemezkonfiguráció?
(éppen a kötet konfiguráció alatti “Keresés” gomb megnyomása utáni screenshot látható)

Eredetileg, ha végigellenőrizte a lemezeket a rendszer, akkor utána helyre kell, hogy álljon.
Amúgy szabályosan állt le a NAS? Illetve máshogy kérdezem. Használtál szünetmentes tápegységet, ami leállította szabályosan a NAS-t?

Köszi a gyors választ,

 1. Volt egy áramszünet – nincs szünetmentes tápegység – tehát szabálytalanul állt le.
 2. Újraindult a rendszer , és amikor beléptem az admin felületre láttam hogy nem látja a kötetet (konfiguráció biztonsági másolatom nincs)
 3. A “keresés” funkcióval végigellenőrizte a lemezeket – és még mindig nem állt helyre
 4. újraindítottam
 5. Frissítettem a legfrissebb rendszerre
 6. újraindítottam
  még mindig csak 3 egymástól független lemezt lát, nincs kötet definiálva (tehát a régi 3 lemezes RAID-1 nem épült fel, mintha elfelejtette volna)
  Nem szeretnék adatokat elveszíteni, tehát félek megnyomni a “Létrehozás” gombot, mert félek hogy törlőldnek a lemezekről az adatok.
  Vagy meg lehet nyomni a “létrehozás” gombot, és érzékelni fogja hogy a 3 lemez valaha RAID-1 ben volt egy kötetként?

A szöveg figyelmeztet hogy akkor töröl automatikusan ha “akár új, akár használt” lemezt telepítek melyet “korábban még soha nem telepített az adott NAS-eszközbe” — Arról viszont nem ad sok információt hogy mi a teendő hogyha már az adott NAS eszközbe voltak telepítve az adott lemezek.

Most ezt a képernyőt látom.
Előre is köszönöm a tanácsot.

Őszintén szólva, egy dolgot tudsz még megpróbálni, ha nyomsz egy resetet a NAS-on. Ha röviden nyomod meg a resetet, akkor csak a jelszót fogja, illetve pár alapbeállítást törölni, így az adataid megmaradnak. Nem hinném, hogy ez megoldás lesz, de kb. ezt tudom csak javasolni - mivel a leírtak alapján jól látható, hogy nincs meg a RAID tömb összefűzéséhez szükséges adat. Hisz, különben felismerte volna simán.
Vagy még egy lehetőség, ha van más QNAP-os ismerősöd, akkor esetleg abba belerakni a lemezeket, hátha az felismeri. De ennek az esélye elég kevés… Sztem.

Köszi a választ.
És mi a tipped hogy mi történik hogyha a ‘Létrehozás’ gombot nyomom meg? Ha mondom neki hogy a 3 lemezt tegye Raid-be akkor mindent töröl? Ahogy írtam, nagyon homályosan fogalmaz az oldal, hogy Töröl hogyha “Olyan lemezt telepít ami korábban még soha neme telepített az adott NAS eszközbe”… viszont nem mond arról semmit hogy mi van akkor hogyha pont ezek a lemezek már voltak pont ebbe a NAS eszközbe telepítve. Van javaslatod még hogy kihez fordulhatok?

A hivatalos QNAP support-hoz fordultam https://service.qnap.com/
Az AppStore-ban a HelpDesk app-ot bekapcsoltam és engedélyeztem a Remote Support-ot a megadott ticket-em számával és távolról ráléptek a NAS-omra és kiderül hogy megtalálták a metaadatokat, és a 3 lemezes RAID “offline” állapotban volt, és sikerült ‘mount’-olni a kötetet.
Kaptam instrukciókat hogy a GUI admin felületen kívül

 1. csináljak egy backup-ot WinSCP-vel
 2. a QFinder-rel installáljam újra a firmware-t

Szia,
Érdekes egy válasz, erre így nem gondoltam volna. Javasoltam volna, hogy húzd ki a lemezeket, kapcsold be az eszközt, ekkor elvileg jelzi, hogy valami nem stimmel!! Majd kikapcsolás után vissza mindegyik. Hátha felhúzta volna a kötetet és a lemezeket. WINSCP megoldás szép, legalább lesz egy mentésed a fontos dolgokról. Nekem az újabb rendszer nem feltétlenül jelente megoldást és nem merném frissíteni ameddig valamilyen szinten adatot nem látok.
Egyébként ha azt mondja, hogy nem látta még ezeket a lemezeket az eszközben, nem jelent jót! Mert ha a lemezeken lenne, vagy látna bármiféle RAIDre utaló jelet akkor ahogy Inspector_Gadget már írta, átrakod másik Qnapba és simán láthatta volna ( bizonyos feltételek mentén ) figyelve a MEGFELELŐ lemez sorrendre. De ez így egy szép mentés. Amúgy gondold át milyen RAIDet használsz, mondjuk az adat fontosságtól függően elég lehet egy 1 és a harmadik lemez vagy tartalék vagy külön backup arra. Így ha szétesik is minden valamilyen módon ( Pl. Winscp) vissza tudsz hozni egy lemeznyi adatot. De ezt attól függ mi a fontos a tárhely vagy a duplikáció.

Egyébként sikerült feléleszteni? ( véleményem szerint törölte volna a lemezeket inicializáláskor tehát én sem mertem volna rányomni )

Gábor