TS-453D nem indul

Üdvözletem!
Van egy TS-453D NAS-om, mindig is UPS-ről üzemelt, de nem folyamatosan, vannak olyan időszakok, amikor le van állítva (szabályosan). Mostanában azt csinálja, hogy leállítás után nem hajlandó újraindulni, se kép, se hang. A hibajelenség nagyon változatos: van, amikor hangosan felpörög a ventilátor, aztán lassan elhallgat. Van, amikor még a ventilátor sem pörög fel hangosan (csak normálisan). Ha rálépek monitorral és billentyűzettel, akkor van amikor látszik az induló op. rendszer, van amikor nem (HDD-k nélkül sem). Gondoltam már HDD-re, mem-re, alaplapra, mindenre, de eddig semmi sem jött be. Egyébként ez azóta van, amióta áttértem az 5.x-es QTS-re (nem tudom összefügghet-e vele). Illetve még egy dolog gyanús, azt majd még figyelgetem: elképzelhető, hogy a tápegység 230V-os madzagjának kihúzása és a táp pihentetése segít néha, illetve, azzal is próbálkozom, hogy nem az UPS-be dugom be a tápegységet, hanem közvetlenül konnektorba. Egy dolog biztos: ha elindul a NAS, akkor gond nélkül üzemel hosszabb távon is, és az eseménynaplóban nincs semmi erre vonatkozó dolog. A HDD-ket jónak mondja. Találkozott már valaki hasonlóval?

Ehhez mit szóltok? Találkozott valaki már ezzel a problémával és megoldással? Azért kérdezem, mert a TS-451+ és a TS-453D elég közel állhat egymáshoz, ezért lehet, hogy itt is ez a probléma?

Konkrét tapasztalat egy ts-853-al volt. Ott is az egyik tünet a rendszerindítás volt.(nem indult a nas) Az LPC áramkör volt a ludas a dologban. Ott az LPC 1-es és 8-as pin egy ellenállással való összeforrasztása volt a megoldás.

Olvastam a QNAP NAS-okban is használt Intel Celeron procik gyári hibájáról (ami egyébként a Synology NAS-okat is érintette), de én úgy vagyok informálva, hogy az az Intel Celeron j1900-n2807-n2930 sorozatokra vonatkozott elvileg. Elvileg… Ott volt ilyen megoldás, igen. De nem nagyon olvastam eddig olyanról, hogy valaki a TS-453D-re panaszkodott volna. Abban Intel Celeron J4125 van. Aztán lehet, hogy mégis. Valaki azt írta az egyik fórumban, hogy az újabb J és N sorozatú Intel Celeron procik is érintettek.

Melyik cég Magyarországon a QNAP hivatalos szervize?

Szia,
Bazsko részletes leírása a Garancia topicban

Végül is elküldtem javításra a leírásnak megfelelően. Nem olcsó mulatság, a legalacsonyabb szervizszint az L1-es (ez fődarabok cseréjét még nem foglalja magába), nekem egy ilyet ajánlottak, ennek az ára 220 USD volt (plusz az egyirányú postaköltség, ami kb. 10eFt). Kíváncsi leszek rá, hogy mit hoznak ki belőle (a javítás még folyamatban van), mert nagyon alaplap- vagy processzorhiba szagú a dolog. A jelenség nagyon hasonlatos ahhoz, amit a korábbi típusoknál a processzorhibával kapcsolatban írtak (Intel Atom C2000 series, Intel Celeron J1800, J1900, N2807, N2930, J3355/J3455/N3350, Intel Pentium N4200), de ugyebár a processzor fődarabnak számít szerintem. Ebben a NAS-ban Intel Celeron J4125 van, erről még nem olvastam olyat, hogy hibás sorozat lenne, de nagyon gyanús a dolog. Egyébként korábban járt egy magyarországi NAS szervizben is, de ők nem tudták megjavítani.

Visszajött a javításból a NAS-om. Működik. Sajnos nem részletezték, hogy mi volt a hiba.

Rákérdeztem: alaplapot cseréltek benne.

Sziasztok,
Pár hete hasonló problémám volt. ( mintha nekem is 5.ös frissítés óta lennének érdekes dolgok ) Úgy kezdődött, hogy hosszú idő ( 60 nap kb tehát igazából nem is hosszú ) után le akartam állítani a gépet. A webes felület nem volt elérhető. Megosztások minden más működött, de ilyenkor azért az ember összerezzen. Már a webes felület sem tudott rendesen betöltődni, a beírt adatokat pedig egyáltalán nem fogata el. Hosszas gondolkodás után semmi, és értesítés sem jött a hibás (??) belépési kísérletről.
SSHn belépés leállítás, elég sokáig tartott igazából nem tudom hogy mennyi idő, mert az első parancs után 10 perccel adtam neki egy másik leállítási parancsot is és az után kezdett el kerregve valamit csinálni, noha az elsővel is látszottak hogy processzek indulnak és állnak le.
Szóval leállt a gép, rendesen!
Utána se kép se hang a bekapcsoláskor. Tavaly nyáron szabi után volt hasonló két eszközzel is, amikor kb 3 hétig le voltak állítva. Már nagyon óvatosan közelítek ilyenkor a leállításhoz, ha van ping akkor ssh próba, jelen esetben ez sem volt, ilyenkor mindig feltűnő, hogy ha nincs meg az első csipogás a bootnál. Nem emlékeztem hogy hallottam e, és hosszú idő kb 10 perc után gombbal kinyomtam. Ez után viszont „rendesen” indult, megvolt a csipogás és dolgoztak a lemezek.

Nekem fura, az amit Negator ír „ LPC 1-es és 8-as pin egy ellenállással való összeforrasztása volt a megoldás.” mert ez nálam már az a megoldás amit az átlag embertől nem várok el:) gyakorlat és eszköz kell hozzá, mint vészmegoldás ha már minden mindegy okés, részemről jobb lenne valami olyasmi, hogy mondjuk a bekapcsoló copy és esetleg reset gombok kombinációját végignyomva csináljon valamit, hogy egy vész üzemmódban annyira elinduljon hogy a megosztások elérhetők legyenek. Meg esetleg az SSH hogy legyen kiindulás az újraélesztéshez. DE ha a forrasztás vezetett eredményre akkor forrasztani kell!! Ilyenkor az ellenállás az marad? Ha igen akkor miért nem tették bele gyárilag? :smiley: Vagy egy kapcsolóval lehet ki be kötni, attól függ hogy indul e vagy sem, mint a C64 barkács reset gomb?

Sajnos vagy hálistennek, hogy nincs itthoni szerviz, ez azt jelenti, hogy az eszközök nagy része igen megbízható! Tehát nem kell minden sarkon egy szakszerviz viszont az bosszantó, hogy a kiküldés néha többe kerül mint a javítás, bár garanciális időn belül van olyan cég aki hozza viszi az eszközt.

Fura ez az indulási dilemma. Nekem kér egység is csinálja néha, szerencsére igen igen ritkán! És nem is nagyon tudom mihez kötni.

Memória bővítés kapcsán futok bele egymásnak ellentmondó információkba ezekkel a procikkal kapcsolatban, ebben is jó lenne valami „hivatalos közlemény” hogy igen vagy nem:) de értem hogy miért nincs:) A lényeg, hogy megoldódott.
Ilyenkor viszont az alaplapod (Vagyis az egységed ) újra garanciális lett?

Ilyenkor viszont az alaplapod (Vagyis az egységed ) újra garanciális lett?

Igen, kaptam rá 6 hónap garit.

DE ha a forrasztás vezetett eredményre akkor forrasztani kell!! Ilyenkor az ellenállás az marad? Ha igen akkor miért nem tették bele gyárilag?

Az érintett processzorok gyári hibájára nyilván azután derült fény, miután ezeket a termékeket már megtervezték/legyártották/eladták. Igazából nem a QNAP hibája, hanem az Intelé (amúgy a Synology eszközeit is érintette, ők ezt a problémát nagyon komolyan kezelték, pl. az érintett termékeknél a garanciát is meghosszabbították, ha jól tudom). Az az ellenállásos dolog csak egy workaround, ami ideiglenesen megoldja a LPC-vel kapcsolatos problémát (ahogy olvastam, inkább csak kitolja az LPC élettartamát, mert előbb-utóbb végképp elromlik így is, csak később). Olyat is olvastam valahol, hogy később javítottak rajta valamit, ezért elképzelhető, hogy nem minden CPU steppinget érint. Nekem ezzel az volt a bajom, hogy a TS-453D-ben J4125 Celeron van, és arról sehol sem olvastam, hogy érintett lenne, ezért lehet, hogy az enyémnek nem is ez volt a baja. De erre nem vennék mérget.

Egyébként a fórumokat olvasgatva nekem úgy tűnt, hogy eléggé gyakori a QNAP NAS-oknál az ehhez hasonló bootolási probléma (az oka lehet más is), de az ellenállásos megoldásnál jobbat nem igazán ajánlottak erre az esetre (kivéve a DOM csere, ahol az a probléma, és ahol az meg is oldható, a TS-453D-nél ez házilag nem igazán kivitelezhető).

viszont az bosszantó, hogy a kiküldés néha többe kerül mint a javítás

Egyébként a postaköltség nem volt jelentős a javítási költséghez képest (10/80eFt), nekem az utóbbi sokkal jobban fájt. De nem is volt teljesen tiszta, hogyan jött ki a javítási költség, mert nekem a Level 1-es szintet ajánlották 220 USD-ért (ez a legalacsonyabb szint, van még Level 2 és Level 3 is, gondolom jóval drágábban), ami a főbb komponensek cseréjét még nem foglalja magába. Ehhez képest alaplapot cseréltek benne, ami szerintem a legfőbb komponens.

Köszönöm a választ, kicsit keresgéltem ebben az LPC témakörben és bevallom nem lettem okosabb, de amit találtam több helyen is, hogy az Apllo procik az érintettek és több példa ezeket hozza fel: Intel Celeron N3350, J3355, J3455 és Intel Pentium N4200, írnak még Atom SoCról is. Valamint sajnos tényleg sok az ezzel kapcsolatos találat nasra vonatkozóan. Megnéztem elvileg az eszközeim nem ezekkel a procikkal szereltek, elvileg egyik gyártóval sem, de találkoztam már boot problémával két eszközön is ( gyanúsan többet mint szerettem volna ) amit nem tudtam és tudok azóta sem hová tenni. ( nyaralás után hossza kikapcsolás utáni bekapcsolás, egyik egység sem indult… lemezek kivétele várakozás ki be kapcsolgatás megoldotta de volt pár kellemetlen óra így is, lekopogom azóta egyszer fordult elő egy elsőre nem indulás…. ) Már írtam talán, hogy egy külföldi fórumon már megkaptam azt hogy ez egy szerver és nem kell kikapcsolni :D. Ez azért vezeti a legjobb megoldások listámat.

Nekem a lemezek kihúzása és várakozásos módszer vált eddig be ha nem indul az egység. Húzzátok ki a lemezeket, hogy úgy mit csinál bekapcsoláskor, ha van HDMI akkor monitor rá, hogy hol akad el. És hát persze legyen friss backup mindig. ( Ezzel kapcsolatban nagyon jónak találom a Qsync-et bár pár új funkciót szokni kell, de mindenképpen javaslom a használatát. ) Ahány nem bootolás annyi más megoldás…
Szerintem az alaplap AZ egyetlen komponens:) és simán vettél egy újat ehhez képest a fél év garancia nem tűnik soknak, különösen úgy, hogy gyári szerviz végezte a cserét. Az árazás nem tűnik rossznak, a fő darabot megvetted az a drága a vas körülötte nem számottevő, és nem is lesz vele gondod, az én értelmezésemben most van egy új NASod.
A lényeg, hogy működik, sokáig legyen is így és legyen biztonságban!

Az árazás nem tűnik rossznak, a fő darabot megvetted az a drága a vas körülötte nem számottevő, és nem is lesz vele gondod, az én értelmezésemben most van egy új NASod.

Igen, én is úgy voltam vele, hogy soknak sok az a 80eFt, de olcsóbb mint egy hasonló kategóriájú új NAS, ezért is csináltattam meg. (A gari viszont csak 6 hónap, szemben egy új NAS 3 évével. Annak majd utánanézek, hogy ilyen esetben esetleg lehet-e hozzá venni extra garanciát, mert ha igen, akkor lehet, hogy majd élek a lehetőséggel. Legalább egy ideig még).

A kihúzásos, pihentetős módszer nekem is működött egy darabig, aztán már nem. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az én NAS-om szinte új volt (annak ellenére, hogy elmúlt három éves), mert nem igazán volt használva. Néhány hetente be volt kapcsolva 1-2 napra, akkor kicsit használva volt + rámentek az addig összegyűlt frissítések. A három év alatt szerintem nem ment összesen két hónapot sem (jogos a kérdés, hogy akkor minek vettem meg …). Gyakorlatilag az állásban ment tönkre. Korábban írták (itt vagy egy másik topicban), hogy a gyári paneleken gyakoriak a forrasztási hibák (egy adott esetben röntgennel ki is mutatták), volt akinél a proci ki- és visszaforrasztása megoldotta a dolgot (olyan helyen dolgozott, ahol ezt meg tudták tenni). Ez az idő múlásával rosszabbodhat. Szerintem ez közelebb állhat a valós okhoz. Ez viszont nem vet jó fényt a QNAP gyártástechnológiájára és minőség-ellenőrzésére.

„Sokan” vesznek úgy eszközt, hogy elsőre nem is igazán használják, pl azért mert jó áras a cucc és „nem kér enni”. Megvetted okés. De ha már van használd.
Az én palettámban elég sok gyártó eszköze megfordul és megfordult, az egyik első család ami a mai napig működik D-Link és nemsokára kettessel kezdődik a koruk, a háromból az egyiknek a tápegysége halt be ennyi idő alatt, ezt a másikéval pótoltuk… Ezt csak azért írom, mert én nem egy két évre veszek ilyen eszközöket és sajnos a cégek hozzáállása sem mindegyiknek olyan, hogy kötelező az 4-5 évenkénti csere! A legtöbb esetben az 5 is nagyon jó lenne! Gyakran futok bele olyan hitvitákba, hogy melyiket érdemes venni és melyik a jobb! Én mivel márka hű vagyok addig veszek egy gyártótól terméket amíg bele nem futok az első nagyobb pofonba és utána a megoldás függvényében váltok vagy nem. Így voltam az AMD vs. Intel kérdésben is. Nas kicsit más, mert ha a megrendelő ragaszkodik egy gyártóhoz nincs mint tenni. Volt már példa, hogy „nekem a Pistike javasolta mert ért hozzá”-ra azt mondtam, hogy ez egy nagyon jó hozzáállás, sok sikert Pistikének az üzemeltetéshez. Nekem a kényes cuccaim Qnap-okon vannak. Most is éppen két egység frissíti magára az 5.1.6.27xxx eket… reméljük gond nélkül :smiley: Amiket írtál, nem hangzanak túl jól, bár nekem is rémlenek, mert ennek a gyártónak a termékei nem az olcsó kategóriát képviselik, sima fájlmegosztásra letöltésre itthon, szerintem az árazása az a kategória aminél ilyen problémákra nem számítanék.
Én bízom abban hogy ha ott a kis QC matrica akkor az jó eséllyel átment a vizsgán, bár tény, hogy egy forrasztás hiba nem derül ki azonnal, de ezek nem mechanikusan mozgó egységek és bízom abban, hogy ha nem présgép tetején tartom akkor magától nem mozdul ki az a forrasztás. Amúgy meg kellemetlen lenne és biztos meginogna a bizalmam.
Az Intel és más procikba sem látunk bele. A fizikai elromlás mellett vagy helyett én inkább jobban aggódom a biztonság miatt. Igazából nem nagyon látunk bele a SoCok lelkivilágába és lehet, hogy egy tökéletesen működő egység, évekig szolgáltatja rólunk az infót, de tökéletesek a forrasztásai…. Én bízom benne, hogy amiket találnak ilyen jellegű hibák egy gyártási széria hibái csak és mind a gyártó, mint a Qnap, és már márkagyártó is a fejéhez kapott ebben a szegmensben, hogy ezt nem kéne, ha meg mégis akkor más néven adjuk el, jelentősen olcsóbban. Van erre is példa.

Az állásban ment tönkre:D Ezzel picit vitatkoznék:) remélem nem, nem nagyon látok benne olyan alkatrészt aminek ártana az állás, szemben az autómmal ami szerelő barátom szerint, tényleg abban fog tönkre menni:D Használd! Szerintem ha lemennek a frissítések és megtalálod a módját, hogy mire akarod használni akkor jó szolgálatot tesz, kényelmes és reméljük biztonságos is. Az eszközöd már 4G memóriával is teljesen alkalmas egy egyszerűbb fejlesztői környezet kialakítására, ha foglalkozol ilyennel, mert csak letölteni meg kapcsolgatni kár:) Szóval van egy jó cuccod, használd legalább amíg garis és reméljük, hogy nem lesz gond! Jó cuccod van, kár lenne állni hagyni! Most már új is!